АктуалноГрадътНовини

Пловдивският бизнес предвижда увеличение на заетостта още през първото тримесечие на 2019-а

Перспективите за наемане се подобряват с 4 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие

Като цяло обаче българските работодатели имат по-предпазливи планове за наемане на служители догодина, показва изследване на ManpowerGroup

Соня Попова

През следващите три месеца работодателите предвиждат да увеличат нивата на заетост във всички пет региона, като най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където нетната прогноза за заетостта е +12% – подобрение от четири процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Данните са от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

София и Варна също предвиждат възможности за нови работни места с прогнози от +9%, докато работодателите в Русе и Бургас отчитат прогнози от съответно +8% и +7%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане на служители намаляват в три от петте региона, като работодателите във Варна отчитат най-значителен спад от 8 процентни пункта, докато прогнозите за Бургас и Русе са по-слаби с 2 процентни пункта. В същото време прогнозата за София се подобрява с 2 процентни пункта.  В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане намаляват в три от петте региона. Работодателите във Варна отчитат най-голям спад от 8 процентни пункта, докато прогнозите за Бургас и Русе са по-слаби с 2 процентни пункта. В същото време работодателите в Пловдив отчитат подобрение от 4 процентни пункта и прогнозата за София е по-силна с 2 процентни пункта.

Перспективите за наемане намаляват в четири от петте региона в сравнение със същия период на миналата година. Варна отчита значително намаление от 14 процентни пункта, докато прогнозата за Бургас е по-слаба с 5 процентни пункта. Прогнозите за Пловдив и София намаляват с 2 процентни пункта, а работодателите  в Русе не очакват промяна.

Като цяло българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари-март, сочат резултатите от проучването. 11% от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост, 7% предвиждат намаление и 78% не очакват промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта на страната е +8%. Прогнозата, която събира данни от 620 работодатели от пет региона в България, е най-слабата през последните четири години, като перспективите за наемане намаляват с 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 5 процентни пункта на годишна база.

Нетната прогноза за заетостта се получава, като от процента на работодателите, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които предвиждат намаляване на заетостта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина