АктуалноБългарияГрадътКултураНовиниФотогалерия

Пловдивската Градина на толерантността ще цъфти от розово до лилаво

Тийнейджърите Мирела, Ичо, Джорджо, Едуард, Гюлназ, Денис, Владислава и Данаил сложиха началото на етно градината в града под тепетата

Така Пловдив отбелязва Международния ден на толерантността

Таня Грозданова

Лагерстремията, наричана още индийски люляк, цъфти в прекрасни ярки цветове, които варират от розово през лилаво, до червено и дори бяло. Седем такива дръвчета, като символ на мирното съжителство на различните народности в Древния и вечен град, засадиха осем младежи, представители на различни общности, днес в сърцето на града.

Растенията, който цъфтят от август до октомври, оформятат първата етно градината в града под тепетата. Тя бе създадена по идея на Кристиан Ангелов и приятелите му от младежката организация  нa “Шалом” в Пловдив. Инициативата подрепиха Фондация “Заедно”, кметът на район “Централен” Георги Стаменов, еколозите от районната администрация и ОП “Паркове и градини”.

В засаждането на дърветата участваха деца от различните общности – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска, а поводът бе Международния ден на толерантността – 16 ноември. Денят е определен като такъв през 1996 г. от ОС на ООН. По този начин от обществото на нациите се поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот и отричането на дискриминацията.

За лопатите се хванаха: Мирела Калчева и Ичо Динков – дванайсетокласници от СУ „Св. Софроний Врачански“, които работят по проект за религиозна и етническата толерантност по програма ЕРАЗЪМ+; Джорджо Кристиано  на 12 г. от училище “Алеко Константинов”; ученици от „Адраха колеж“; Едуард Агопян, студент във ВТУ “Тодор Каблешков”; Гюлназ Ибиш и Денис Мустафов oт СУ „Св.Константин-Кирил Философ“; 17-годишната Владислава Аксенова от гимназия “Класик” и Данаил Рижов на 15 г. от ЕГ “Иван Вазов”.

Засаждането на градината символично се свързва и с предстоящото обновяване на Дондуковата градина в центъра на града, която е едно от любимите места за разходка и отдих на жителите в историческия център на Пловдив. Можете да се насладите на Градината на на площада пред Дома на младоженците, до Паметника на благодарността.

Очаква се през късната пролет на 2019 г. засадените лагерстремии да цъфнат в различни цветове и да предават много жизненост, положителна енергия и цветно настроение. Те могат да достигнат до около 8 метра на височина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина