АктуалноКриминалеМненияПод ножаСъдТемида

Пеньо Мангъров отново с белезници в съда

Чешкия е обвинен е в отвличане на момиче от Пловдив и изнасилването й в София

Адв. Красимир Елдъров: Случаят е изцяло на софийски терен и на софийска подсъдност, не следва да се разглежда тук

Така нареченото отвличане става с помощта на самата потърпевша. Тя дори е карала автомобила на обвиняемия, заяви адвокатът на Мангъров

Иво Дернев

Пеньо Мангъров се завърна в пловдивската съдебна палата, с белезници около китките и под засилена охрана. Вчера той бе задържан в столицата по обвинения за отвличане и изнасилване и докаран под тепетата, за да застане пред Темида в заседание по мярка за неотклонение. Бившият затворник, известен с прякора Чешкия, тъй като през 1998 г. беше задържан с отрязана глава в багажника на колата си в Чехия, е обвинен в това, че е отвлякъл момиче от Пловдив, след което я е изнасилил в София.

Още преди старта на делото по същество, и адвокатът на Мангъров- Красимир Елдъров, и прокурор Дилян Пинчев поискаха заседанието да се проведе при закрити врати, тъй като може да разкрие подробности от интимния живот на гражданите. Защитникът на Чешкия се осъмни в това, дали мярката трябва да се гледа тук, а не в столицата. „Така нареченото отвличане при опасен рецидив е станало в Пловдив на 6 януари. На същата дата в София според прокуратурата е станало изнасилването. На следващата сутрин взетото от Пловдив лице е върнато на същото място в Пловдив, откъдето преди това се е качило в колата на обвиняемия. Тук трудно можем да говорим за отвличане. Откъдето е била взета, там е била оставена. Случаят е изцяло на софийски терен и на софийска подсъдност. Не следва да се разглежда тук. За първи път в кариерата ми се случва дело, подсъдно на друг съд, да се води тук”, заяви адвокат Елдъров.

„Отвличането е станало тук и е било именно с цел съвкупление. Делото затова е тук”, репликира прокурор Пинчев. „Така нареченото отвличане става с помощта на самата потърпевша. Тя дори е карала автомобила на обвиняемия с изключително висока скорост. Стигнали са от Пловдив до София за около 40 минути. На входа на София са спрени за проверка, докато тя е била зад волана. Предоставила си е всички документи, че кара колата. Той е дал да предаде на полицаите всички документи на колата. Тя не казва нищо на полицаите. На сутринта пък обвиняемия й е казал да взима ключовете за колата и да се прибира сама в Пловдив с нея. Това обвинение е пресилване. Никакво отвличане няма да излезе. Но всички мерки в тази държава трябва да се гледат в пловдивския съд”, каза на свой ред адв. Елдъров.

И допълни, че прокуратурата е избързала, като остро критикува обвинението. „То е копи-пейст на записките на полицейски инспектор. Не е творба на прокурор Пинчев, а е в съавторство с полицейския инспектор. Това дело е процесуална загадка”, подчерта Красимир Елдъров.

Съдът прие желанието и на двете страни за провеждане на заседанието при закрити врата, но възраженията за подсъдността.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина