АктуалноБългарияГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод лупа

Общинско предприятие за проектиране, предлагат пловдивчани

Гражданите питата администрацията за пари за чист въздух, водата от Въча, зоопарка, детски и спортни площадки

Съветници от опозицията настояват за средства за предаване на живо на заседанията на местния парламент

Таня Грозданова

Да се създаде общинско предприятие „Проекти“ с цел да се прекратят прекомерните харчове за обществени поръчки за инженеринг. Това бе едно от най-интересните предложения, които се чуха по време на общественото обсъждане на Проектобюджета на Пловдив за 2019-а година.

Форумът в късния след обяд в четвъртък продължи два часа. От залата на местния парламент, която за пръв път от 4-5 години бе пълна по време на обсъждането на основния финансов документ, граждани и представители на различни опозиционни политически формации заляха главния финансист Виктория Чавдарова, зам.-кметовете Розалин Петков, Александър Държиков и Геогри Титюков най-вече с въпроси и по-малко с предложения.

Десетките въпроси бяха резонни, след като за пръв път през последните години материалите предоставени на сайта на общината преди обсъждането бяха малко като количество и спорни като качество на представяне. В тази връзка имаше изказвания в залата и от съветници на опозицията.

„Сесията за бюджета е насрочена за 30 януари. Предвид неподготвеността ви днес и липсата на общодостъпна информация, питам ще има ли ясен, разписан в неговата пълнота бюджет, по време на обсъждането му в постоянните комисии, преди да влезе в зала,“ зададе въпрос съветникът от НФСБ Слави Георгиев. От трибуната го увериха, че ще има.

„Това е пореден рекорд на преходен остатък. Браво!“ поздрави на шега управляващите съветничаката от левицата Петя Манева. По думите ѝ представената макрорамка е „много макро“. Манева отбеляза, че обсъждането няма как да е продуктивно, тъй като на гражданите и съветниците не са предоставени всички отчетни документи, с които администрацията разполага, което не е коректно към аудиторията и е без нужната прозрачност.

„На всички тук ни е ясно, че предложенията, които правим, няма да влязат в бюджета, а ако някои бъдат допуснати, то няма да се изпълнят,“ заяви Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“. Той отправи предложение в бюджета да се заделят 20 000 лева за техника за видеозаснемане, архивиране и пряко излъчване онлайн на заседанията на Общинския съвет, за да знаят гражданите на Пловдив как и какво вършат избраниците им.

Пловдивчани питаха представителите на администрацията за пари за екология, чист въздух, водата от Въча, зоопарка, детски и спортни площадки, та дори и за кого да гласуват. Голямата част от изказванията бяха дълги и с назидателен тон, едно-две дори преминаха в кресчендо.

На въпросите отговаряха зам.-кметовете Георги Титюков, Александър Държиков и Розалин Петков.

На няколко пъти в отговорите с пояснения се включи дългогодишният финансист № 1 на Община Пловдив Наталия Делчева. Дамата – топфинасистът на градската хазна е пример за приемственост и професионализъм. Тя се пенсионира през март 2017-а, след 34 години служба в общината, по времето на 11 кмета. Ползваме я като консултант, обясни Петков на въпрос от социалистите „г-жа Длечева още ли работи в общината“.

Обществен съвет от квартал Прослав изложи 4-годишната си борба със злополучната пасарелката и така наречената „шумоизолираща стена“ около жп линията. Катя Кръстева попита кога ще бъде изграден обещания подлез. „Хората от години се борят с разделението на квартала, пресичат с риск за живота си,“ изтъкна тя. От администрацията поеха ангажимент да видят докъде е стигнал казусът, тъй като линията е на НКЖИ.

Друга група граждани от Кършияка дойдоха набрали на райкмета си Ральо Ралев. Те връчиха подписка от 300 души , с която искат възстановяването на детската площадка във вътрешния двор на блоковете бул. „Марица – Север“ 51 и „Победа“ 2.  Съоръжението било разрушено преди повече от две годи, за да се гради паркинг на негово място. Хората въстанали, паркингът бил спрян, а обещаната детската площадка все още я няма. Съкварталците настояват голяма община да ревизира действията на кмета Ралев по тези обещания, за да знаели за кого да гласуват.

Те поискаха най-после да започне реконструкция на бул. „Марица – Север“ и той да се разшири.

Булевард Копривщица бе другата щекотлива тема. Какво се случи със заложените средства за три светофарни уредби на кръстовищата там, пита млад мъж. Сузана Николова поиска да бъдат заделени 50 хил.лв. за ремонт на пешеходните подлези под жп линиите на булеварда. А група граждани ни настояха общината да потърси отговорност от концесионера на спирките къде е навеса отстрана на линиите срещу хипермаркетите в Западен.

Граждани и съветници от опозицията зададоха множество въпроси за  капиталовата програма на Общината, за Водния и Големия транспортен  проект, за обещаното стрелбище за тренировки, за зоопарка, за екология, включително подобряването на въздуха, за детски и спортни площадки.

Освен политическите коментарни отенъци по време на обсъждането, малцина пловдивчани дадоха конкретни предложения.

Павел Начев представи гражданска инициатива за пълна реставрация на най-старата гимназия – хуманитарната.

Друг млад пловдивчанин предложи на администрацията да направи иновативна рекламна кампания, с която да насочи пътуващите по сами в автомобил към използването на масовия транспорт.

„Може да направите билбордове, например на тях да пише „знаете ли, че пътувате с колата до работа за 4 лева, а с автобуса за 68 стотинки?“

По време на обсъждането като търпелив медиатор се изяви зам.-кметът Розалин Петков. От негово обяснение по повод изпълнението на проекта за модернизация на градски транспорт в какофонията на дебата бе подмината една реплика – новина: „Вървим към решаване на проблема с таблата.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина