АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Общината иска за безвъзмездно управление Небет тепе от държавата

Национално значимият обект, заедно с Източната порта, могат да кандидатстват за финансиране по „Регионален туризъм” на ОП „Региони в растеж”

Община Пловдив ще поиска от държавата да получи за безвъзмездно управление Небет тепе. Национално значимият културен паметник е публично държавна собственост, но администрацията иска да го получи за управление, заради желанието да се реализира изработения от арх. Румяна Пройкова и екипа й технически проект за консервация, реставрация и експониране на археологическия комплекс. Предложението е на Здравко Димитров и е внесено в Общински съвет. В събота старейшините ще трябва да решат дали да се тръгне в тази посока.

Другото предложение относно Небет тепе за предстоящата сесия е това да е един от обектите, с които Пловдив да кандидатства за европейско финансиране по „Регионален туризъм” на оперативна програма „Региони в растеж”. Вторият обект, с който градът може да кандидатства за развитие на туристическите атракции, е Източната порта в едно с изграждането на посетителски център там. Максималната допустима стойност на 1 проект е 9 779 150 лв.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина