АктуалноЗабравеният градНовини

Общественото обсъждане на проекти за галерията на Гладстон се превърна в цирк

Не само, че не се състоя както бе обявено, но организаторите кръстосаха шпаги с Общината на живо и с Главболгарстрой задочно   

Таня Грозданова

Двадесетината общественици, дошли на обсъждането на проектните разработки за галерията на Гладстон, останаха крайно разочаровани от липсата на организация. За събитието бе обявеното предварително, че арх. Петкана Бакалова ще разкрие всичките идейни разработки, предложени на фирмата-изпълнител Главболгарстрой ( ГБС)- , този по който вече се строи бъдещата изложбена сграда, промяната в ПУП-а и друг алтернативен проект, разработен от нея. Тя щеше да направи съпоставка между двата и след това да се проведе дискусия.

Очакванията на десетимата художници и няколко архитекти по столовете не се сбъднаха, тъй като арх. Бакалова заяви с влизането си, че няма отговор от ГБС. На екрана за визуализации тя показа част от консултантския си договор с дружеството, чийто чл.42 гласи, че може да показва публично извадки от проекта само с тяхно разрешение.  Според клаузата за конфиденциалност, тя ще плати нестойка ако го направи.

„Към момента нямам писмено съгласие от фирмата-изпълнител,“ заяви арх. Петкана Бакалова на изумената публика, след което пристъпи в атака към заместник-кмета Александър Държиков.

Тя обяви, че може да представи проектите ако Държиков на момента разпише от страна на общината, тъй като в договора на ГБС с администрацията въпросната клауза била пренесена едно към едно и това щяло да предотврати евентуални бъдещи санкции срещу нея.

„Е, ще го направите ли? От Вас зависи,“ обърна се тя към зам.-кмета по култура.

Той благодари, че е получил думата и определи държанието ѝ като „леко грубовато“.  След това на микрофон Държиков разказа, че е бил поканен като гост на въпросното обсъждане по телефона от председателката на Дружеството на пловдивските художници миналия петък.

„Тази сутрин в 10 без нещо г-жа Снежана Фурнаджиева ми се обади отново и каза, че ми праща е-mail с някакви документи, които трябвало да подпиша. Осигурих тази зала абсолютно безвъзмездно и съм дошъл тук в знак на добра воля. Но има официален ред – няма как да искате от мен да подпиша някакви документи, за нещо което не зависи от мен и то със срок до два часа, нали така.

Аз се свързах с изпълнителите. Те ми заявиха първо, че няма как да реагират до 12 часа. Второ- те ще дадат съгласие за показване на проекта, само след като госпожата им представи, това което иска да покаже.  Разбирате ли?! Първо на тях, защото тя има договор с тях и чак след това може да прави обществено обсъждане,“ разказа Александър Държиков.

След определено изчакване разрешение за показване на визуализации така и не дойде от никъде.

Арх. Бакалова показа разработката за промяна в ПУП, която е одобрена от Общински съвет с нанесени върху нея контури на старата сграда и новите проекти, за да може да ги сравни. Тя разказа, це с едно завъртане на сграда при сега зададените обеми основният проблем за липса на площадно простронство ще бъде решен. Козирката, която излиза от втория етаж на сградата, според нейния проект е на 8 метра височина. По този начин ще се обособи покрит прощад с въздух. Тротарът пред сградата ще се изравни с този от преди пресечката с ул.“Виктор Юго“ и фактически ще има дори две площадни пространства, визирайки мястото пред Супа бара, разказа тя.

„Аз така и не разбрах точната клауза и какви са последствията, защото в крайна сметка – който иска да представи проект, не излага секретна документация. Договорите се правят от юрисити и не е показано нищо на ГБС,“ коментира по-късно пред Под тепето зам.-кметът Държиков.

По думите му, към момента строителстовото на галерията върви с нормални темпове, изпълнява се приетият проект на арх. Тодор Узунов. Според обищната противоречието засяга единствено фасадата, която навлиза дълбоко в тротоара по посока на платното.

„Сега строящият се вариант не пречи за евентуалното бъдещо разширяване на „Гладстон“ и съответно на кръстовището с ул. „Преслав“, поясни предпочитанията на Общината Държиков.

Накрая визуализации на въпросния проект подреди на масата в залата на изпринтени листове шефката на дружеството на художниците. Фурнаджиева уточни, че не нарушава договори, тъй като това били нейни снимки, правени по време на обсъждане на ЕСУТ и други срещи.

Накрая на така стеклата се среща арх. Петкана Бакалова заяви, че още днес ще изпрати известие, за да  прекрати консултантския си договор с фирмата – изпълнител и след това ще разкрие пред обществеността проекта в социалната мрежа.

Очаквайте продължение по темата

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина