АктуалноЖивотЗабавление

Директорът на бъдещето

ОУ „Яне Сандански” от безжичния интернет до виртуалната реалност в класната стая

Маргарита Бозова: Много е важно да намерим баланса между човешкото лице на преподаването и използването на технологиите

Във втория срок школото минава изцяло на електронен дневник

Иво Дернев

Да работиш в бъдещето здраво стъпил в настоящето. Това прави от пет години директорът на основно училище „Яне Сандански” Маргарита Бозова. С инициативността си и откровено смелите си решения, които са настроили в началото и част от родителите, ръководителят на школото в Кючук Париж направи така, че в класните стаи да се случи чудо. Децата да се образоват чрез мобилните си телефони, да учат с помощта на компютри и таблети, да използват устройства вместо тебешири, да мислят критично, да работят в екип и разкриват потенциала си. Всички заедно, директор, преподаватели и ученици, доказват пред очите ни, че модерните технологии са нещо наистина изключително полезно, когато се използват смислено.

„Отдавна си задавам въпроса какво прави едно училище добро. Първото нещо, което си мисля, че е важно, е сигурността и безопасността на децата. Неслучайно днес изчакахте на тротоара пред дворната врата- смятам, че защитената среда е първата стъпка към осигуряване на спокоен учебен процес в училище. Следващите стъпки са материалната база и организацията на средата, както и обучението на педагогическия персонал. В годините ние с Община Пловдив постигнахме много не само по отношение на модернизиране на базата и учебния процес, но и по отношение на квалификацията на педагогическия персонал”, разказа Маргарита Бозова.

По отношение на технологиите училището стартира първо с осигуряване на безжичен интернет на територията на цялото училище. Във всички класни стаи учениците имат свободен достъп до интернет. След това, успоредно с осигуряване на технологиите, стартирала и квалификацията на педагозите.

„ Наред с това мислехме и как да организираме иновативно учебния процес. Иновацията при нас освен с новата среда се изразяваше и с организацията на нов начин на учене и обучение, която включва изследване, анализ на информацията, до която всички деца имат достъп, преработване и използване на тази информация в съвременния свят така, че тя да бъде полезна за тях. Неслучайно учениците имат групова работа с устройства, в която заедно се учат как да анализират и използват информацията. Паралелно с това, с подкрепата на Община Пловдив, направихме обучение на колегите. За иновативния учебен процес кандидатстваме вече три години. Миналата година набавихме изключително много устройства- проектори във всички класни стаи, компютри, лаптопи и таблети за всеки един учител. Те са важни с оглед подготовката за техните часове и с оглед електронните дневници, които навлизат навсякъде в учебния процес. Тази година все още водим паралелно и двата  дневника, но има възможност втория срок евентуално да минем само на електронен”, разкри директорът на +Яне Сандански”.

Училището се фокусира тази година върху природните науки, тъй като напоследък все по-често се говори за това, че липсват подготвени специалисти. Така в класните стаи се появяват и очилата за виртуална реалност. Те все още са в ограничен брой и се ползват от групи. Работят като на телефон се сваля конкретно приложение- Гугъл експедишън например. Телефонът се поставя в предната част на очилата и видеото, което е пуснал учителят, придобива виртуално измерение и децата се принасят в друг свят. Може да се използва в часовете по „Човек и природата”, по „Физика”, по „Астрономия”, по „Биология” и по „География”. Има и друго приложение на Гугъл, което дава възможност децата чрез виртуалните очила да попаднат в художествена галерия и музей и да видят в реални измерения експонатите там с образователна цел. Това се използва при по-големите ученици- ръководството на училището  стартира от пети клас, но постепенно добива куража да слиза с технологиите и при по-малките деца.

„Разбира се, не крия, че има съпротива в част от родителите, които смятат, че това не е добре за техните деца. Затова е много важно да намерим баланса между човешкото лице на обучението, на преподаването и използването на технологиите и да сложим мярата така, че да бъде полезно за децата”, смята Маргарита Бозова.

Реалните резултати от иновациите в „Яне Сандански” ще дойдат след няколко години, но вече има много плюсове от училищното дигитализиране. Голям плюс е ангажираност на децата в учебния процес. В „Яне Сандански” няма изоставащи ученици и такива, които повтарят няколко пъти една учебна година. „С въвеждането на технологиите и с мотивацията на децата намираме и силната страна на всеки един ученик, което ни помага да провокираме у него да извършва дейности точно в тази област, която му е интересна”, казва на финал училищният директор на бъдещето.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. ОУ Яне Сандански е училище със спортна история и традиции. През 1970 г. волейболния отбор на училището е първият републикански шампион в Пловдив. Учителят по френски език Иван Басмаджиев привлича Любомир Шиндов като треньор и отбора печели Реп. титла . От този отбор са израстли доц. д-р Марин Генчев -ТУ филиал Пловдив/ електротехника/., Светослав Цеков -преп. в ТУ филиал Пловдив -межд. съдия по волейбол. Димитър Джансъзов вече покойник собственик на „Кобра“ една от големите фирми за търговия със стъкла за автомобили . Имах честа на бъда капитан на този отличен отбор . Поздрави.

  2. Не искам да обидя училището си, но не е в най-добрия си вид от доста време… Наскоро вградиха ново футболно-баскетболно игрище, но не мисля че това е толкова важно. Децата от 1 до 4 клас според мен трябва да са сред природата (а ние площадка няма ме), а не пред 3D очила… (Това е лично и само мое мнение)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина