АктуалноГласовеКриминалеМненияНовини

Обвиненият в убийството на рейнджърката Десислава отговори на култовия журналистически въпрос „Вие ли я убихте?“

Светослав Каменов остава в ареста (ВИДЕО)

Таня Грозданова

За пръв път в съвременната история на съдебната журналистка под тепетата безумни  въпроси от сорта на „Съжалявате ли, че го направихте?“, „Защо го извършихте?“, „Защо я убихте?“, „Вие ли я/го убихте?“ и прочее, хванаха вниманието на обвиняем. Това се случи днес на прага на втора зала в Окръжен съд.

След като чу решението на съдия Розалия Шейтанова, че ще остане в ареста, обвиняемият за убийството на рейнджърката Десислава Стоянова – Светослав Каменов, бе поведен към изхода. Обичайна практика в такива случаи е около съдебния ескорт на обвиняемия да се скупчват всички налични журналисти и да тикат микрофони пред устата  на задържания, задавайки някои от култовите въпроси. Подобни репортажи от мястото на събитието сте виждали във всяка новинарска емисия, а отговори от страна на запитаните почти никога не следват.

До днес, когато 42-годишният Светослав се извъртя и на питането „Вие ли я убихте?“, отговори като политик с въпросителната реплика „Кой го казва?“.

Последва реакция от страна на съдебните охранители, попаднали в пресата на изхода и един от тях извика към репортерите „Хайде малко по-спокойно, ако обичате!“

Минути преди това той отказа да говори пред съда, като само заяви, че иска по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“.

В злата стана ясно, че той е потърсил бившия си шуре, който е полицай в Мездра и му е разказал за случилото се. Преди това се е крил в Гърция 7 дни, пресичайки нелегално границата. Каменов има и 4 предишни присъди, за които е реабилитиран.

„Хванах я за врата, нещо изпука, имаше кръв…,“ разказват в показанията си трима разследващи полицай от Мездра, какво им е казал Светослав при поисканата от него среща в гора, край градчето.

Обвинението разказа още, че според протокола от огледа на посторйката, където е открито тялото на Десислава, след като Каменов дал ключове на разследващите, е установено, че той е монтирал две видии на раклата под дивана, където е бил скрит трупа, за да не се отвори. Показанията и документите бяха цитирани от прокурора, който настояваше да бъде постановена постоянна мярка за неотклонение „задръжане под стража“.

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 42-годишния Светослав Каменов, който е обвинен в извършване на убийство на военнослужещата Десислава Стоянова, на 40 години, в град Сопот.

На 30. 11. 2018 г. е образувано досъдебно производство по описа на ОД на МВР – Пловдив за извършено престъпление по чл. 142 ал. 2 – отвличане спрямо военнослужещата Стоянова.

На 8.12.2018 г. при оглед на едноетажна постройка във вилната зона край Сопот е било открито безжизненото тяло на Десислава. На същата дата като обвиняем по делото е привлечен Светослав Каменов.

Съдът прецени, че са налице достатъчно доказателства, сочещи задържания за автор на деянието, което се извежда от: протоколите за оглед на мястото, където е намерен трупа, оглед на трупа, протоколи за разпит на свидетеля, който откарал пострадалата и задържаният с товарен автомобила на 29.11.2018 г. до едноетажната постройка на подсъдимия край Сопот, разпитите на трима полицаи от РУ на МВР в град Мездра, пред които се предал и други.

Магистратите считат, че е налице и втората предпоставка за налагане на най-тежката мярката за неотклонение „задържане под стража“, а именно съществува реална опасност  Светослав да се укрие и да извърши друго престъпление.

Рискът да извърши престъпление се извежда от високата степен на обществена опасност на деянието, както и от анализа на събраните по делото доказателства. Опасността Каменов да се укрие се извежда от факта, че обвиняемият е преминал пеша „зелената граница“ с Гърция, от където се е прибрал на 7.12.2018 г. и се свързал с бившата си съпруга от село Зверино, а по-късно се предал на полицията. От друга страна той е и осъждан.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина