АктуалноГрадътМненияПод ножаРазследване

Настъплението на Ангел Палийски

Соченият за близък до Пеевски бивш директор на „Ботев“ – Пловдив е купил хотел „Ястребец“ в зимния курорт от дружество на Георги Крумов

Преди това той придоби Слънчев ден от Георги Гергов

Източник: Капитал

Най-луксозният хотел в Боровец – „Ястребец“, има нов прелюбопитен собственик. Това е вече серийният хотелиер Ангел Палийски, съобщава вестник Капитал. Само преди месеци Палийски влезе във владение на морския курорт Слънчев ден с подкрепата на държавната Българска банка за развитие. Дългогодишният шеф на футболния клуб „Ботев“ – Пловдив, беше посочен от варненски политици като човека, през когото Делян Пеевски ще придобие от Георги Гергов морския курорт. Операцията по изкупуването на „златната“ дупка във Варна с пари от бюджета съвпадна с излизането на политика от БСП от Слънчев ден и влизането на новия „сериен“ хотелиер.

Планинският поход

Цената на сделката за „Ястребец“ не е видима, тъй като се купува дружество, а не имот. Хотелът е в актива на компанията „Хастингс“, която до 22 март е била собственост на „Милтех“ – на Георги Крумов, познат като управляващ фонда Equest, а в момента притежаващ „Електрон прогрес“ и дял в компанията за бързи заеми „Кеш кредит“.

Покупката става през „Палас хотел“ с краен собственик Ангел Палийски, показва Търговският регистър. Дружеството е базирано в наскоро закупения хотел „Палас“, част от Слънчев ден, и е регистрирано буквално преди покупката, в началото на март. Засега от вписванията не се вижда да е ползван кредит от банка, така че произходът на средствата за покупката е неясен.

Палийски каза пред „Капитал“, че не счита за редно да коментира бизнеса си пред медиите.

Опция за удвояване

Сделката вероятно е от порядъка на около 10 млн. лв. – толкова са вложени в ремонта според стари изявления на собственика Крумов, толкова е била и балансовата стойност на обновения хотел (виж карето). В описанието на обекта се споменава, че има парк от 50 декара, макар в имотния регистър този терен да не се вижда по партидата на „Хастингс“.

Освен това в пакета върви и план за удвояване на базата. Още миналата година управителят на хотела съобщава, че през 2019 г. започва строителство на нов хотел в съседство на съществуващия, който ще е с 60 стаи и апартаменти. Планът на тогавашния собственик беше по-скоро да се продадат апартаменти на външни инвеститори, а дружеството само да ги изгради и управлява като хотелска част после. Разчетът за разходите за строителство преди година варират между 1000 и 1500 евро на кв.м при завършване „до ключ“.

Все още обаче няма издадено разрешително за строеж, така че новият собственик може и да реши друго. В края на 2010 г. Общинският съвет на Самоков е одобрил подробен устройствен план за 5.3 дка, съседни на тези на хотел „Ястребец“ – на мястото на тенис игрището и част от паркинга. Планът предвижда свободно стояща сграда с височина до 15 м, планирано застрояване 20% и 50% озеленяване, обясни главният архитект на община Самоков Надежда Клинчева. През 2014 г. е издадена виза за проучване и проектиране, но след това няма никакво развитие по проекта, добавя тя.

Кой е купувачът

Ангел Палийски до Бисер Лазов и Александър Александров-Кривия от времето на Цветан Василев в Ботев

Дълги години Ангел Палийски е споменаван предимно в спортните новини като директор на „Ботев“ – Пловдив. До есента на миналата година. Тогава той купува Слънчев ден, като цялата операция става с подкрепата на ББР, която вече има експозиция към морския курорт от порядъка на 80-100 млн. лв. През дружеството, с което се купува бившият почивен дом на ЦК на БКП – „Амадеус – Ей Си Джи“, той и неговите двама съдружници са управлявали ресторанти, включително в Слънчев бряг. Месеци преди сделката за Слънчев ден дружеството купувач печели концесията на плажа на курорта.

Малко след сделката за морския курорт Палийски прави втора и индиректно придобива имотен проект в столичния квартал „Изток“, оценяван на поне 8 млн. лв. Операцията затвърди донякъде неформалните твърдения, че възходът на Палийски става с помощта на брокерството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проектът в „Изток“ също е финансиран от ББР, а строителната компания продавач – „Ултрастрой“, често е била подизпълнител на свързвани с Пеевски строителни дружества, например при ремонта на Централна гара. Компанията е работила и по ремонт на цехове на компанията за цигарени филтри „Юрий Гагарин“, също свързвана с Пеевски.

Водеща снимка: lap.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина