АктуалноБългарияКултураНовиниФотогалерия

Млади музиканти от България, Балканите и Европа с показно на #ЗАЕДНО в Европейската столица на културата през 2019 (ГАЛЕРИЯ)

Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE с блестяща световна премиера на „Триптих“ от Пенка Кунева на Римския стадион в Пловдив (ВИДЕО)

Стефка Георгиева

Снимки: Таня Грозданова

Започвам този текст с ясното съзнание, че е много сложно да предадеш емоциите от такова незабравимо музикално събитие, в каквото се превърна концертът на Европейския младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE на 24 юли вечерта, на древната гладиаторска сцена под Главната улица в Града на тепетата.

С очите си видях как в сряда вечер пловдивчани и гости на града, от близо и далеч, забравяха за къде са тръгнали, спираха и оставаха… Изпълниха мраморните седалки, стълби, площадката върху входа Римския стадион, зелената трева до тях, входа, металните стълби, стъклените тераси отгоре, наредиха се на четири реда един зад друг, насядаха по площада, под палмите на Джумая джамия, по стълбите… Видях буквално как музиката влиза под кожата на хората, как ги усмихва и разплаква… Всеки преживя великолепните изпълнения на младите оркестранти от 11 държави по своя си начин.

Имам своето обяснение за магията. Талантливи млади хора, носещи енергията на творци и любовта към класическата музика, докоснали се за пръв път до изумителен солист от световната сцена – Светлин Русев (цигулка), концертмайстор на оркестъра на Романска Швейцария и двама омагьосващи диригенти, всеки със своя неповторим натюрел – талантливият млад български диригент Цанислав Петков и гръцкият му колега Димостенис Фотиадис.

Професионално селектирана програма и бижуто в короната – световната премиера на създаденото специално за младите музиканти произведение от прочутата българска композиторка Пенка Кунева, която от години е сред най-търсените и изявени автори на музика и оркестратори в Холивуд. Именно тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров „АГА“, спечелил вече близо 40 световни награди.

Сигурна съм, че човек, който не е излизал на сцена, трудно може да си представи емоцията и вълнението на 90 млади оркестранти, свирещи заедно за пръв път в живота си, някои от тях и за пръв път в оркестър, да имат уникалната възможност да осъществят световна премиера на произведение от композитор от такъв ранг в световен мащаб.

Ето какво написа композиторът Пенка Кунева под лайф видеото на страницата на събитието в социалната мрежа Facebook, веднага след световната премиера на „Триптих“ на Римския стадион под тепетата.

„Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE”, благодаря от все сърце, скъпи приятели! Бъдете щастливи и преуспяващи! Прекрасно свирите, мили хора! Браво!!!!! Много съм щастлива! Благодаря ти, Мила Павлова за тази огромна чест!

Всъщност в сряда вечер на Римския стадион се случи най-сетне това, което трябва да усещаме през цялата тази година в атмосферата на Пловдив. Проектът „Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE“ осъществи по блестящ начин своята мисия – да създаде уникалната възможност за взаимодействие между млади музиканти от България, Балканите и Европа, представители на различни музикални образователни школи, с различни пътища на  реализация. Една възможност, която изпълни със съдържание и смисъл понятието „ЗАЕДНО”, като резултат от един градивен и прогресиращ процес.

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” е идеен проект на Фондация за култура и изкуство „Музикартисимо” и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Ядрото на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” включва талантливите млади български музиканти от филхармония “Пионер”при Нацинонален дворец на децата, НУМТИ “Добрин Петков” – Пловдив, НМУ “Л. Пипков” – София, НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, НУИ “Добри Христов” – Варна, НМА “Проф. П. Владигеров”, АМТИИ и др., като към тях се присъединяват техни връсници оркестранти от Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Австрия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Великобритания и др.

Вижте как публиката аплодира на крака.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина