АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Кметът: Пловдив няма нужда от „зелен билет“, масовият транспорт е достъпен

И догодина билетът ще е един лев, обяви Иван Тотев

Общината започва да налага сериозни санкции на превозвачите заради нередности

Таня Грозданова

Цената на билета в Пловдив е толкова достъпна. Преференциалните карти, които ние издаваме са по 40 000 на месец. Това е огромен процент от населението на Пловдив, което означава, че сме направили транспрота в града да е достъпен и към настоящия момент. Така кметът Иван Тотев отговори на журналистически въпрос на Под тепето, предвижда ли се в дните със замърсен въздух в масовия градски транспорт да се пътува с така наречения „зелен билет“.

„Ние не смятаме, че ако днес има 1 лев билет, а утре е безплатен, ще се качат повече хора. Това е вече култура която се създава с много години. Сега тепърва се опитваме да създаваме култура за ползване на велосипед, вече виждате, че има хора, дори през зимата на велосипед, но това е вече на петата година. Нещата се случват малко по малко,“ коментира още градоначалникът.

Според него 16 лева преференциална карта на месец за цяла градска мрежатова е изключително достъпно.

Той подчерта, че масовия транспорт е важен за управлението на града и допълни, че от вчера са стартирали нови по-големи санкции за нередовните превозвачи.

„Има два курса на автобус по линия 17 изпуснати сутринта – това са неприятностите, с които трябва да се преборим. Не може да отидеш сутринта на сприката да чакаш и автобуса да не дойде – това е проблемът, а не цената на билета. Това нещо през последната седмица се случва вече няколко пъти и много сериозни разговори ще имаме и с Автотранс и с Хебросбус. Основно към тях са забележките, не че другите са перфектни.“

Тотев категорично подчерта, че няма никакви намерения да излиза пред медиите и да се срамува, че някой не е отишал на работа сутринта.

„Знаем за тези нередности. И може би не е толкова страшно, ако се изпусне курс в 12.00 ч. на обяд, но в сутрешните часове, когато всеки пътува за работа, е недопустимо. Така че ни предстоят сериозни разговори с превозвачите. Има санкции и ще ги налагаме. Община Пловдив си е свършила работата. Увеличихме с 1 млн. лева субсидията на превозвачите тази година. Сега трябва и превозвачите да са по-отговорни“, коментира градоначалникът.

Кметът припомни, че в новите договори с тях вече има и санкции, които достигат до 5 000 лева.

„От друга страна, ако гледаме икономическия показател – този, който се е качил на автомобил е с ясното съзнание е дал повече пари. Така че ние и в момента имамаме преференциална услуга, ако решиш да не даваш толкова пари, заключи кметът. 

Относно увеличението на данъчните тежести и задължителните плащания за собствениците на автомобили на национално ниво, анализът на общинските специалисти показал, че става дума за 12 лева на годишна база, така че по никакъв начин не се очаква да има отписани автомобили в града. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина