АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (03-06.12)

Тази седмица в Пловдив ще си говорим за Изтока, ще посетим бохемските кафенета на соца, ще слушаме италианските майстори

Снимка: george_photographer88

3 декември

Ginger Milonga

В първия понеделник на декември да се потопим в магията на аржентинското танго на прекрасно място с перфектен танцов под! Gingertale ще ни посрещне с уникални коктейли и топло гостоприемство! Както винаги, за музиката ще се погрижи Мата.

Gingertale
21 часа
Вход свободен

No Sense Cocktail Night

Понеделник е спряган за най-лошия ден от седмицата, затова No Sense решиха да го направят поне три идеи по-хубав от обикновено! Всеки понеделник ще можете да се наслаждавате на различни коктейли представени от техните бармани!

No Sense
20 часа

4 декември

Код червено: литература представя Мариана Първанова

„Бохемските кафенета на соца” е новата книга на журналистката Мариана Първанова, издадена от ИК „Гутенберг”. След големия успех на тритомника „Неизвестно за известни български родове” (ИК „Изток-Запад”), събрал историята на 150 най-известни фамилии на България, авторката този път се обръща към недалечното минало – от 1944 до 1989 г. Темата отново е интригуваща – кои са били легендарните бофемски свърталища в София? А кои са били обиталищата на художници, музиканти и актьори в Пловдив? Това може да стане тема за дълъг разговор…

Галерия „U P.A.R.K.”
19 часа

Някои мисли не се движат

Галерия за съвременно изкуство Cu29 – Пловдив ви кани на откриването на „Някои мисли не се движат“ изложба на Станимир Генов. В пространството на Cu29 ще може да видите седем платна, стена и да облегнете глава на картина над диван.

Станимир Генов (1982) от София, България. (2002-2006) Бакалавър по Живопис в НХА, София, България и (2016-2018) Магистър по Живопис в НХА, София, България. В периода между 2007 и 2012, основните му интереси са в областта на инсталацията, видеото и звука. След самостоятелната му изложба „Картини“ (2012 Галерия Юзина, куратор Йово Панчев, София, България) Станимир се завръща към живописта като негова основна медия. Неговата работa е представяна в няколко самостоятелни изложби в България, като „Извинете“ (2008, Галерия Пистолет, куратор Леда Екимова, София, България), „Ясно!“ (2011, куратор Йово Панчев, София, България), „Изложба“ (2015, Художествена галерия Владимир Димитров-Майстора, куратор Йово Панчев, Кюстендил, България), „Лавина“ (2016, Contemporary Space, куратор Йово Панчев, Варна, България) и „Букет“ (2017, Галерия Васка Емануилова, куратор Даниела Радева, София, България). Станимир също участва в многобройни групови изложби, част от тях са „Процес в прогрес“ (2015, Галерия Baeckerstrasse 4, куратор Весела Ножарова, Виена, Австрия), „Внимание прясна боя!“ (2015, СГХТ, куратори Мария Василева, Владя Михайлова, Даниела Радева, София, България), „Разместване на пластовете / Младо изкуство в музея“ (2017, СГХТ, куратор Владя Михайлова, София, България) и „Форми на съвместно съществуване“ (2017, Галерия Структура, куратор Мария Василева, София, България).

Галерия за съвременно изкуство Cu29
04.12 – 06.01

5 декември

Размисли за Изтока, щастието, времето и смисъла с Пламен Узунов

Тази сряда в Капана отново ще се говори за пътешествия, приключения и за това как далечните страни и култури могат да променят светоусещането на човек и възприятията му за хората и смисъла на човешкото съществуване. Пламен Узунов ще сподели свои Размисли за Изтока, щастието, времето и смисъла. Пътешественикът е обиколил всички континенти с изключение на Австралия, но сърцето му са успели да спечелят хората в Азия. Затова постоянно се връща там с идеята да опознае нови страни и народи. До тези малко познати земи вече над десет години той организира туристически пътувания в Близкия и Далечния Изток. “През 2001 г. имах възможността да пътувам повече в Азия. Първоначално пътувах сам, после започнах да водя приятели, но след всяка нова среща с Изтока интересът ми към тези различни култури все повече нарастваше. Така, по време на моите пътешествия, се заех да проучвам религиите, защото в много от случаите битността на хората се определя от техните вярвания. Ако искаш да разбереш един човек, трябва да знаеш в какво вярва. Дълбоко ме занимават типичните източни религии – ислямът, хиндуизмът, будизмът, зороастризмът.  Изтокът… Какви въпроси ни вълнуват и как той им дава отговор? Винаги съм се питал какво е знанието и как то рефлектира върху нашите мисли и живот? Да знаеш или не? Да научиш или преживееш? Какво е времето? Може би още един неуспешен опит да бъде измерена вечността. Прелетява бързо като закъснял влак или се движи лениво, като преди първа среща с любимия човек. Всяко пътуване спира времето в една точка. Там, където във вихъра на емоциите от срещата с друга култура, приемаме красивата различност на света като наша и оставяме част от сърцето си завинаги. Досегът с другите народи и култури ни позволява да прогледнем през изкривеното стъкло на ежедневното мислене, да осъзнаем, че различните от нас хора по цвят и религия, са всъщност другото измерение на нашата божествена душа. Защото преди да ни разделя, различността е неповторимо красива. Като майско утро и юлска вечер на уморения от слънцето бряг..“

Бар „Крафт“
18:30 часа
Вход: 5 лв.

Още събития вижте в Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. по соца… така наричат сега разните недорасляци гнусния ,човеконенавистния тоталитаризъм в болшевишката кочина…освен това си носете и противогази тези дни, че се умирало от белодробни емфиземи, заради кюмюра и дизелите…!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина