АктуалноКултураНовини

Звездният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” навършва 10 години

През 2019 предстои да видим нови ярки личности с международно признание

Фестивалът с истинска мисионерска страст ще продължи да предоставя форум за изява и на млади дарования

Соня Попова

Емблематичният международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, носител на едни от най-престижните награди в областта на изкуството и трикратно удостоен със сертификата за качество “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация, през 2019 г. празнува своя 10-годишен юбилей.

В програмата на фестивала през годините са участвали стотици прочути музиканти и формации с бляскава кариера, като всепризнатата заслуга на “Дни на музиката в Балабановата къща” е да създава събития с уникален знак. Именно на неговата сцена са осъществени първите  гостувания в България на знаменитите: Еманюел Паю (соло флейтист на Берлинска филхармония), Радек Баборак (соло валдхорнист на Берлинска филхармония) и „Баборак ансамбъл”, Солистите на Националния оркестър на Франция, Ансамбъл „WIEN” от Виенска филхармония, начело с българката Албена Данаилова, „Paganini String Quartet” от Миланската Скала, първи рецитали в Пловдив на Красимира Стоянова, Евгени Божанов, Пламена Мангова, Клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров, Орлин Анастасов, първи срещи на подиума /новосъздадени партньорства/: Евгений Божанов – Светлин Русев, Виктор Вълков – Станимир Тодоров, Сергей Накаряков – Аркадий Шилклопер – Софийски солисти, Лия Петрова – Виктория Василенко, акад. Васил Казанджиев и Оркестър на НУМТИ „Добрин Петков”, проф. Ростислав Йовчев – Светлана Цонева, проф. Ангел Станков – Гилад Карни, първо авторско представяне на композиторката Добринка Табакова /с участието на Максим Рисанов/, първо освещаване с музика на новооткритите исторически паметници – Римския Стадион и Малката Базилика, първи майсторски класове у нас на именити ментори, първи прожекции в Пловдив на програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк” – “Травиата” и Тоска” с участието на Соня Йончева и др.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” има безспорна заслуга за връщането в Пловдив и представянето на голям брой музиканти, родом от града под тепетата, които от години градят своята кариера извън пределите на България. Сред тях са Елмира Дърварова (дългогодишен концертмайстор на Метрополитан опера), Мария Широколийска, Лъчезар Костов, Вангел Тангъров, Никола Таков, Румен Цветков, Деница Костова – Кучера, Елена Чолакова, Светлана Цонева и много други.

Заради всяка молекула музика през годините, донесла незабравими емоции на любителите на бутиковия фестивал, репортер на  Под тепето потърси неуморния двигател на емблематичното събитие и артистичен директор на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ – именитата наша флейтистка Мила Павлова. Тя разказа в аванс за звезвдните изненади в юбилейната програма.

Вижте, кои звезди ще гастролират за пръв път в Града под тепетата.

Специалната годишнина изисква и специално отбелязване. През 2019 предстоят нови, неизпитани досега предизвикателства – първият солов рецитал на световноизвестния цигулар Светлин Русев в България, насрочен по изричното желание на виртуоза в емблематичната за Фестивала Балабанова къща; първите гостувания у нас – на прочутия Квинтет „Мурагес” /Франция/;

На Брас квинтет от солисти на Кралския Концертгебау оркестър /Амстердам/; на Кьолнските виртуози с участието на българката Ангелина Абаджиева /концертмайстор на Оркестъра на Кьолнското радио/; първият гастрол на знаменития соло флейтист на Виенска филхармония Карл-Хайнц Шютц в партньорство с пианистката Мария Принц.

… Wien, Musikverein, Ensemble Wien, Raimund Lissy, Michael Strasser, Albena Danailova, Josef Niederhammer

С огромен интерес се очакват гастролите на блестящия Ансамбъл WIEN от Виенска филхармония, чийто лидер е концертмайсторът на виенските филхармоници Албена Данаилова, на звездните дуа Светлин Русев – Евгени Божанов,

Василена Серафимова – Тома Енко и много други. Акцент в програмата е и специалното участие на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, камерзингерин на Виенската Щатсопера, солист на прочутите оперни театри по цял свят и създател на проекта “Красимира Стоянова представя млади оперни певци” в МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”.

Наред с тази основна линия – привличането на ярки личности с международно признание, фестивалът с истинска мисионерска страст ще продължи да предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да музицират на една сцена с прочути артисти. И през тази юбилейна година ще им осигури безценната възможност за усъвършенстване чрез организираните „Музикартисимо” майсторски класове, водени от световноизвестни майстори в професията.

Над 1000 млади музиканти са взели участие в концертната и образователната програма на фестивала през знаменателната му история до този момент. През юбилейната десета година организаторите на международния музикален форум са подготвили поредния оригинален акцент в превърналия се в традиция Голям детски концерт на Римския стадион – ще бъде отдадена заслужена почит на младежкото хорово изкуство на Пловдив чрез представянето на едни от най-обичаните певчески колективи в града: хорът на НУМТИ „Добрин Петков”, хор „Детска китка” и Хор на пловдивските момчета, с техните именити диригентки Николета Енева, Яна Делирадева и Милка Толедова, в концерта, озаглавен „Светът има нужда от нашата песен”.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, ОИ “Старинен Пловдив”, Министерство на културата, фондация “Америка за България”, фондация “Музикартисимо”.

Билети за концертите – онлайн в мрежата на Ивентим и на всички билетни каси в гр. Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

 1. ПОБЪЛГАРЕНО – И ЗАНЕМАРЕНО
  26 март, 2019 в 10:38 pm

  НАИМЕНОВАНИЕТО НА ТОЗИ ПАМЕТНИК БЕШЕ „ПОДОБРЕНО“ ПРЕЗ ИСТЕРИЧАВАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕИМЕНУВАНЕ ЗА ДА ИМ ЗВУЧИ ПОЛИТКОРЕКТНО- И ТОВА ТАКА СИ И ОСТАНА ЗАНЕМАРЕНО БЕЗ НИКОЙ ДА СЕ СЕТИ, ЧЕ „балабанов“ е нищо, никой, поредната мутро-майна без принос към тази величествена архитектура, а напротив, неин унищожител.
  „Заспал Муйко в сламата“ е управлението на Града.
  Тази къща е на Панагьотис Хадзи Лампси, покръстен арнаутин, с вкомпозиран кръст в горните салони.
  Не може да се зове „балабановая“

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина