АктуалноНовиниРазследване

Зам.-кметът Анести Тимчев се срещна с роднини на възрастните хора с деменция

Близките на болните дадоха много добра оценка на дневния център, но сигнализираха за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената

Хората единодушно отказаха да бъдат снимани, дори в гръб

Община Пловдив разработва програма за съвместна работа в БЧК, а Бюрото по труда е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи

Над 25 роднини, чиито близки са настанени в в Центъра за възрастни хора с деменция към КСУ „Свети Георги“ (от общо 30 потребители на услугата), се отзоваха на поканата на заместник-кметът по социални дейности в Община Пловдив Анести Тимчев за среща в социалното заведение, за да чуе тяхното мнение и препоръки. След гласуване, хората единодушно отказаха да бъдат снимани, дори в гръб и не пожелаха да говорят пред медиите.  

На срещата присъства и директорът на Общинската дирекция „Социално подпомагане“ Веселина Ботева.

Ресорният заместник-кмет поднесе извиненията на общинското ръководство и запозна хората с продължаващите от проверки, след сигнала за груби нарушения на част от персонала.

Брутално отношение към болни в Пловдив

Близките на болните дадоха много добра оценка на дневния център, но сигнализираха за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената. Повечето хора нямат оплаквания от грижите и са особено доволни от битовите условия в центъра.

 

„Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните. Действията се координират с Прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика,“ заяви Тимчев.

Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред  роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.

„Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът.

Уволняват двама болногледачи от Центъра за хора с деменция „Св. Георги“ в Пловдив

Роднините бяха категорични, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Те настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.

Анести Тимчев допълни, че в общите помещения предстои поставянето на видеокамери. Роднините приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра.

Пред репортер на Под тепето участиници в срещата, пожелали анонимност, коментираха, че са наясно колоко е трудно да се грижиш за човек деменция. Разбираме, че има моменти на изнервяне и на нас ни е преливала чашата, въпреки че са наши близки, споделиха те. Потребителите изразиха готовност да съдействат с каквото могат.

Според тях здравните грижи са най-трудното нещо. Стана ясно, че е необходимо да се подобри здравното обслужване и да има присъствие на общопрактукуващ лекар, който да се грижи допълнително за болните.

Хората бяха категорични, че за пръв път се случва такава среща.Определиха я като много ползотворна и добро начало. Присъстващите решиха такива срещи да станат регулярни.

Припомняме, че това е Първият дневен център в страната за пълнолетни с деменция и психически разстройства.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Доживяхме отново дърт куманиз- гербоченгел да се “ грижи“ за болни и стари, и изнемогващи, заради същите тези червени кхмери, България е на дъното от години, а дъно няма…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина