АктуалноГласовеЗабравеният градМненияНовини

Жорж Трак: Няма да позволя Спиралата да отиде в гробището за произведения на изкуството на ОП“Градини и паркове“

Пластиката от площад Централен ще продължи да живее, там където хората я искат,  отсече авторът

 „Ще оставя да видя идеята ЗАЕДНО как ще се развие тази година.“

Таня Грозданова

Машините разбиха тази сутрин коритото на фонтана на площад „Централен“. Както ви съобщихме по-рано днес, така започна демонтирането на пластиката „Спиралата”. На място скулпторът Жорж Трак наблюдава просълзен как творбата му си заминава.

Припомняме, че пластиката  „Спиралата” бе изработена и дарена от скулптора Жорж Трак на града и жителите му. Поводът бе влизането на България в Европейския съюз и бе монтирана на площад Централен в деня, в който от Брюксел ни приеха в семейството. През цялото време,  докато пловдивчани се питаха какво ще стане с фонтана и паметника на Гюро Михайлов с ремонта на площада, от администрацията отговаряха, че зависи от решението на проектантите. Още през май 2017-а се появи инфромация, че Авторът на фонтана Жорж Трак не е бил запознат с казуса. Тогава той заяви, че като създател на паметника трябва да бъде поискано и неговото мнение.  Естествено тава не се случи. След като решението е вече ясно, изниква въпроса „А сега накъде ще поеме монументалната пластика“. И отговорът е стряскаш – в склад на ОП“Паркове и градини“.

Как разбрахте, че днес демонтират творбата ви, казахте че не са ви уведомили?

Обади ми се господин Драгиев, че ще демонтират, а пък аз му казах, че те няма да демонтират, защото не знаят как става това и предполагам какво ще се случи, ако го направят те. Затова изпратих моя екип. Тези хора са я монтирали преди 12 години. Беше доставена на 5 парчета. Сега сглобяват скелето.

Не съм уведомен официално. Ново място не е предложено. Общо взето подходът е „това е наша работа и ние решаваме какво да правим!“.

Вярно ли, е че сте искали да си я откупите обратно?

Моля?! … Какви ги говорите? Как ще откупя нещо, което съм направил и дарил?! Творбата е дарение. Нека да изкарат документ, че ми е даден един лев. За това ръководство всичко е покупко-продажба явно!

Може ли да се каже каква е стойността ѝ, или поне тази на вложения материал, без труда на твореца?

Никой не може да каже, каква е стойността на една творба. Сметнете: 7 тона хром-никел.

По пазарни цени?

Не, за старо желязо.

Когато питахме къде е Арката на Димчо Павлов от Цар-Симеоновата градина, ни отговориха, че е в склад на ОП“Градини и паркове“, и „Спиралата“ ли ще отиде там?

Ми там искаха да я закарат. Няма да отиде там, просто никога няма да отиде!

Там отиде и скулптурата на Главната, която беше на архитект Драгнев… Това е гробница за произведения на изкуството. Как ще отиде там?!

Тя ще продължи своя живот! Ще бъде сложена там, където я искат, не там където не я искат.

В края на краищата подходът на това ръководство ще си остане във времето като такова, което не е сътворило, а руши. Това е.

Какво друго ще предприемете?

Какво мога да предприема?! Нищо. Ще оставя да видя идеята заедно как ще се развие тази година.

Може би трябва да свикваме и тепърва да се подготвяме за по-сериозни неща с тая власт.

Огледайте се, сега всяка една от тези машини тук в момента струва хиляди левове на ден.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Самата „Стружка“ не беше лоша ,но оформлението на фонтана беше соц.кич.“Рендето“ на Главната също беше интересно, но не се поддържаше около него и се занемари…

  2. Населението отдавна оприличи съвсем прецизно творбата като СТРУЖКАТА.
    Думата / терминът „спирала“ в геометрията означава друго нещо, какиното.
    Щяло да иде където я искат хората – айде пак Агитки, петиции и изпълнения: да не би някой някога да беше харесал това чучело, поредното след Франкенщайна пред ГДК- такива работи се правят и защитават с КОНКУРС ПРЕД ЖУРИ, то не може всеки да трупа!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина