АктуалноБългарияГероите на деняКултураНовини

Димитър Маринов представя в Пловдив носителя на „Оскар“ „Зелената книга“

Богата колекция филми, отличени от американската филмова академия ще предложи 14-ото издание на София филм фест в Пловдив. Общо 6 заглавия с номинации в различни категории могат да видят пловдивчани по време на фестивалните кино дни от 13 до 24 март. Билетите за фестивала ще бъдат в продажба от петък, 8 март както на касите на LUCKY Дом на киното, така и онлайн на boxoffice.bg. Фестивалът се случва с подкрепата на Община Пловдив.

Основно място в програмата заема големият победител – носителят на наградата за „Най-добър филм“ „ЗЕЛЕНАТА КНИГА“. Tворбата на Питър Фарели получи 5 номинации за Оскар – освен за най-добър филм, също и две признания в актьорските категории – за Виго Мортенсен и Махершала Али, за оригинален сценарий и за монтаж. Освен признание от Академията, филмът получи и 3 награди „Златен Глобус“, награда БАФТА за ролята на Али и престижната Награда на публиката в Торонто.

Пловдивчани ще имат уникалния шанс да се срещнат и с актьора във филма, който се качи на сцената на „Оскарите“ – Димитър Маринов. Той ще се срещне с публиката на прожекцията на 14 март от 18 часа.

Друго дългочакано заглавие, получило много одобрение от критиката е „СТУДЕНА ВОЙНА“. Филмът на Павел Павликовски получи три номинации на Американската киноакадемия – за режисьор, чуждоезичен филм и оператор. Студена война е страстна любовна история за мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша. С различно минало и различни характери, те са фатално привлечени и съдбовно обречени един на друг. Пловдивската публика ще може да го гледа на 22 март от 20:30 часа.

Изпълнението на Реджина Кинг в „АКО БИЙЛ СТРИЙТ МОЖЕШЕ ДА ГОВОРИ“ беше удостоено с „Оскар“ в категорията за най-добра поддържаща женска роля. Филмът на Бари Дженкинс  се появява непосредствено след неговия дебют „Лунна светлина“. Създаден по едноименния роман на Джеймс Болдуин, „Ако Бийл стрийт можеше да говори“ разказва историята на Тиш – наскоро сгодена жена от Харлем, която се надпреварва с времето, за да докаже невинността на любимия си, в очакване да роди първото им дете. Филмът имаше и номинации за „Оскар“ адаптирания сценарий и оригиналната музика. Прожекцията е в програмата за 23 март от 18:15 часа.

Друг номиниран за „чуждоезичен филм“, който е част от София филм фест в Пловдив е творбата на японския майстор Хирокадзу Коре-еда „ДЖЕБЧИИ“. Удостоен със „Златната палма“ от Кан 2018, творбата разказва за едно семейство, което преживява като крадци на дребно. Въпреки бедността и житейската реалност, те приютяват малко момиченце. Всички са задружни и щастливи, ала непредвиден инцидент разкрива тайни, които поставят на изпитание връзките между членовете на семейството… Прожекцията на „Джебчии“ е на 24 март от 18:15 часа.

На 17 март от 20:15 часа пловдивската публика ще може да види и „КАПЕРНАУМ” на режисьора Надин Лабаки –  също с номинация за чуждоезичен филм, след като през май 2018 година беше удостоен в Кан със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито. Чрез драматичната история на 12-годишния Зейн и неговата битка за справедливост – той решава да съди родителите си с обвинението „липса на любов”, авторите на „Капернаум” насочват вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните квартали на Ливан, като поставя фокус върху уязвимия свят на децата там.

Номинираният в категорията „Грим и прически“ шведско-датският романтичен фентъзи трилър „ГРАНИЦА” на Али Абаси вече обиколи над 30 фестивала след премиерата си в Кан, където взе голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед”. В Пловдив филмът може да се гледа на 16 март от 18 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина