АктуалноБългарияГрадътКултураНовиниНощна смяна

Да отнесеш НОЩта с ебру вкъщи

Над хиляда рисунки върху вода сътвориха двама служители на Генералното консулство на република Турция в Пловдив на посетителите в Джумая джамия (ГАЛЕРИЯ)  

Таня Грозданова

Обожавам „Детски стихотворения за възрастни“ на Петя Кокудева, в които Лулу ти разкрива сакрални истини с магнетизма на огромни проблясъци, като: да обичаш по своя си начин, да мечтаеш бавно, да не се вземаш много на сериозно, да рисуваш и изобщо да не държиш да пораснеш!

Любимото ми е :

„Лулу
и характерът според сълзите

смелите плачат от лук.
умните плачат от смях.
дивите плачат напук.
нежните плачат от страх…“

   В последните две-три пловдивски вечери под купола на един от най-старите храмове в Древния и вечен град видях как възрастни хора плачат пред абсолютно непознати! Плачат не само от смелост, акъл, дивотия и нежност, а защото са … докоснати. Докоснати от една магия – рисунка върху вода.

Магията си има име – ебру. И на пръв поглед изглежда проста – капвате капки боя върху вода и се оставяте въображението да ви води. В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение, силна концентрация, усет на творец, очи за красивото и себеотдаване. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти!

Над 1000 неповторими картини създадоха и раздадоха, от сърце и душа, на посетителите в тридневния уикенд „НОЩ на музеите и галериите в Пловдив 2019“ двама служители на Генералното консулство на република Турция под тепетата на посетителите в Джумая джамия.

Никой от прекрачилите прага на един от най-старите действащи храмове в древния и вечен град не си тръгна без да отнесе късче от НОЩта – свое уникално и неповторимо ебру, излязло изпод ръцете на госпожа Шенар и господин Исмаил.

Двамата са пленени от ебру след срещите си с двама големи турски майстори, а след Националния ден на детето в южната ни съседка през април, когато са сред организаторите и участниците в такава работилница, любовта към това изкуство надделява и те му се посвещават в свободното си време. Търсят информация, бои, учат се, четат, смесват, поръчват, правят си ванички и полека-лека започват да рисуват върху вода.

На възхитените погледи на стотиците посетили, които им ръкопляскат в джамията след всеки подарен персонален отпечатък, Шенар и Исмаил се усмихват притеснени и скромно отговарят, че сега се учат и са само любители. Като че ли си мислят, че не заслужават аплодисменти. Напротив, Вие подарихте на над хиляда души парченца не само от НОЩта, а от душите си, видях го в очите им. Видях как отговаряте стотици пъти на един и същи въпрос, видях как часове наред не подвихте крак, не пихте вода дори и изпратихте всеки човек с отговор и подарък.

Демонстрациите на ебру  – техника за рисуване върху водна повърхност с тюркско-ислямски исторически корени, бе организирана по идея на Българо-турския литературен клуб в Пловдив, чийто почетен председател е генералният консул на Турция г-н Хюсеин Ергани и с подкрепата на Районното мюфтийство, като част от програмата на НОЩ на музеите и галериите в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Събитието започна с почерпка с ашуре в петък след обяд от Турската общност в града под тепетата по повод свещения месец, които бележи началото на Новата година в календара на мюсюлманите. Денят Ашуре е свързан с края на Потопа и сближава мюсюлмани, християни и евреи. Ястието се раздава на всички близки, роднини, приятели и непознати. То е показателно, че можем да живеем заедно въпреки някои различия.

Турският консул в града Хюсеин Ергани, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров и арт директорът на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, Районният мюфтия Танер Вели и председателят на джамийското настоятелство Ахмед Пехливан, се включиха в празника и раздаването на гозбата, символизираща етническото многообразие, толерантността и ЗАЕДНО-то на града под тепетата.

През Нощта на музеите и галериите хиляди пловдивчани и гости на града от цял свят разгледаха  Джумая джамия (Мурадие), която е отворена денонощно за посещение (Локация 42). Те  истински се наслаждаваха на красивата историческа сграда. През цялото време вътре се прожектираше филм за реставрацията на храма.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина