АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

В Труд пак стягат протести

Срещу шум, мръсотия и незаконни дейности от мними фирми

На пръв поглед елементарен проблем, се оказва нерешим защото институциите нехаят, твърдят потърпевшите

Жители на голям квартал от пловдивското село Труд подготвят подписка, придружена с протест, срещу фрапантни злоупотреби, извършвани на територията на бившето предприятие „Изгрев”, намиращо се срещу жп гара „Труд“.

От началото на 2015 г., помещенията на въпросното предприятие, собственост на всестранна кооперация „Свети Власий”, се отдават под наем на фирми и лица, които според местните извършват незаконна дейност. Срещу често сменящите се наематели през годините, са подавани редица жалби, към всички ресорни институции.

Общото според потърпевшите е, че нарушителите работят предимно през нощта. Още от самото начало в наеманият имот се извършват бояджийки услуги. Дейността е свързана с шум, като често по цели нощи се носят миризми на бои и ацетон, които правят живота в близост истински ад. След натиск от страна на живеещите в района тогава, автобояджиите си тръгват, но това не решава проблема, защото скоро след това идват нови наематели, като сценария се повтаря. Към момента в бившето предприятие се помещават дърводелски работилници и автоморга.

„През малките часове на денонощието се чука, блъска, работят машини. Невъзможно е да се живее така,“ споделят местните.

Хората, живеещи на улица „Искър”, са търсили съдействие от кмета на Община Марица Димитър  Иванов, кмета на село Труд Красимир Минков, директора на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев и РУ село Труд. Подавани са множество сигнали на телефон 112. Търсено е съдействие и от председателя на всестранна кооперация „Свети Власий” Венцислав Гатев, но без резултат.

Потърпевшите остават с впечатление, че проверките са предизвестени, поради факта, че малко след подаване на сигнал към институциите, дейността се преустановява. Така реално същите идват пред заключени врати, а незаконната дейност продължавала в по-късните часове. На пръв поглед елементарен проблем, се оказва нерешим. Според живеещите в близост, от скоро всички прозорци и врати, през които може да се наблюдава дейността в помещенията на бившето предприятие „Изгрев”, са закрити с всевъзможни материали, а при проверки, достъпът до тези помещения остава невъзможен.

Общината удря на камък и при изискване на документи на кооперацията, които да внесат яснота за извършващите се дейности в пределите на нейния имот, разказват хората от село Труд. Такива до момента не са представени, както става ясно от становище на кмета на Община Марица Димитър Иванов.

Хората от този квартал продължават своята борба за нормален живот. Председателя на кооперация „Свети Власий” Венцислав Гатев е търсен за коментар и от местното Сдружение „Бъдеще за село Труд“. Въпреки поканат и настояването, той е отказал, потвърдиха от иницианивния комитет.

Последното действие в помощ на потърпевшите идва от Община Марица. Администрацията е дала почти месец време на собствениците и наемателите на помещенията да осигурят достъп до имота.

„Това е безумно много време, което дава възможност на всеки един нарушител, без значение каква дейност извършва да я заличи, в рамките на този срок“, коментира Тодор Петров живеещ на метри от обекта.

При създалите се обстоятелства потърпевшите са единодушни, че нямат друг избор, освен да се подготвят за активни протестни действия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина