АктуалноКриминалеНовиниСъдТемида

Върнаха в ареста пловдивските полицаи, замесени в цигарена афера

Решението е окончателно

Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е била изменена мярката за неотклонение на полицаите Стефан Модев и Петър Атанасов от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като  ги остави ареста. Против определението в съда е постъпил частен протест от Окръжна прокуратура – Пловдив, в който се настоява двамата подсъдими да останат с мярка за неотклонение  „задържане под стража“.

Припомняме, че през юни 2017-а година Петър Атанасов, служител на „Криминална полиция“ в Пловдив, и Стефан Модев, служител на „Общинска полиция“, съответно на 31 и на 43 години, бяха арестувани по обвинени в извършване на грабеж в района на бул. „Кукленско шосе“. Чрез употреба на сила и заплашване – поставяне на белезници, нанасяне на удари, впоследствие връзване с т.нар. „свинска опашка“, те са отнели от Е.Х. микробус Фолксваген, натоварен със 75 мастербокса или 37 500 кутии цигари без акцизен бандерол, както и мобилен телефон, се казва в обвинителния акт.

 

Апелативните магистрати смятат, че не е достатъчно въз основа само на един аргумент – заради приключване на съдебното следствие, и по-конкретно, защото всички свидетели по делото били разпитани и нямало опасност подсъдимите да им въздействат, да се променя мярката на полицаите от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Само по себе си, това не представлява ново обстоятелство и не може да бъде самостоятелно основание за промяна на мярката за процесуална принуда.

Първоинстанционният съд не е акцентирал върху факта, че срещу двамата подсъдими се води и друго наказателно производство отново за грабеж на цигари в съучастие и пак в качеството им на полицейски служители, а срещу подсъдимия Модев и за подкуп от 20 000 лв. посредством злоупотреба със служебно положение. При спазване на презумпцията за невиновност, съдебната практика е последователна, че наличието на друго висящо наказателно производство, следва да се разглежда като лоша характеристика за личността на дееца, която във всички случаи следва да се отчете при определяне на вида на мярката за неотклонение и за извод за наличие на реална опасност от извършване на престъпление.

От друга страна, следва да се сподели становището на окръжната прокуратура, че срокът на задържането под стража на двамата подсъдими не е прекомерен, нито неразумен по стандартите на наказателния закон, както с оглед на предмета и тежестта на обвинението и сложността на делото, така и предвид на процесуалното му развитие.

В момента делото е в съдебната фаза.

За това апелативните магистрати смятат, че двамата подсъдими полицаи остават в ареста.

Определението е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина