АктуалноНовиниСъдТемида

Шест години затвор за полицаите от цигарената афера

Пловдивските полицаи Стефан Модев и Петър Атанасов, ограбили контрабандист, ще изтърпяват наказанията си при първоначален строг режим

Полицейските служители Петър Атанасов и Стефан Модев, обвинени за грабеж и подкуп, взет чрез изнудване, бяха осъдени с ефектвини присъди днес. Окръжен съд – Пловдив наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест години  при първоначален строг режим за всеки един от тях.

Окръжният съд призна подсъдимия Стефан, работил до задържането му като младши инспектор в Сектор „Общинска полиция“, за виновен  в това, че на 27.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител с Петър Асенов Атанасов, е отнел чужди движими вещи – лекотоварен автомобил „Фолксваген“ ЛТ на стойност 8000 лева, мобилен телефон „Самсунг“ S 3 на стойност 272 лева, калъф за мобилен телефон на стойност 11  лева и 37 500 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 281 250 лева – всичко на обща стойност 289 533 лева, от владението на Е. Х., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване, като грабежът е в големи размери, поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК вр. чл.54 от НК му налага наказание лишаване от свобода за срок от шест години.

Със същата присъда  подсъдимият Монев е признат за виновен в това,  че на 09.06.2017 г. в гр. Пловдив, като е държал огнестрелно оръжие – 1 брой пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 8 броя бойни пистолетни патрони и 8 броя стоп патрони, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции: чл. 98, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/, е съхранявал посочените огнестрелни оръжия, боеприпаси извън метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно заключващо се устройство, поради което и на основание чл. 338, ал. 1, пр. 1 от НК вр. чл.54 от НК му налага наказание лишаване от свобода за срок от една година.

Със същата присъда окръжният съд признава подсъдимия Петър Атанасов, работил до задържането му в ОД на МВР – Пловдив като разузнавач в Отдел „Криминална полиция“, за виновен в това, че на 27.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител със Стефан Монев, е отнел чужди движими вещи – лекотоварен автомобил „Фолксваген“ ЛТ  на стойност 8000 лева, мобилен телефон „Самсунг“ S 3 на стойност 272 лева, калъф за мобилен телефон на стойност 11 лева и 37 500 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 281 250 лева – всичко на обща стойност 289 533 лева, от владението на Е. Х., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване, като грабежът е в големи размери, поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК вр. чл.54 от НК  му налага наказание лишаване от свобода за срок от шест години при първоначален строг режим.

Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина