АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Воеводите в Пловдив предлагат общинска еднократна помощ при раждане

Сумата ще зависи от образованието на родителите

ВМРО ядосани от близалките Альоша, отговарят с проект за всеки пловдивчанин по едно паве (ВИДЕО)

Градската структура на ВМРО в Пловдив предлага в бюджета на Общината още тази година да бъдат отделени средства за насърчаване на раждаемостта. Таргет група са семействата с поне средно образование. Идеята им е да се приеме общинска програма, която да отпуска еднократна финансова помощ като стимул.

„Целта ни е хората, които са инвестирали в образование и работят, да имат стимул да създават деца. Така, ако в семейство със средно образование се роди първо дете, семейството да може да получи 200 лева еднократно. В семейство бакалаври сумата е 250 лева, а за магистри – 300 лева“, обясни лидерът на градската структура на ВМРО и кмет на район „Южен“ Борислав Инчев.

Той посочи, че трябва да се изработят критерии за кандидатстване, като например уседналост за повече от 2 години преди раждането на детето. По думите му, това няма да натовари бюджета на града и програмата може да стартира от 1 юли 2019 година, или от 1 януари догодина.

На пресконференция днес ръководството на ВМРО поиска оставката на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019″, като изтъкна две причини. Едната се оказаха сувенирните близалки с паметника Альоша.

В отговор на това си озадачаване Инчев предложи от партията да  кандидатстваме за финансиране от Фондацията за проект 385 000 броя павета, колкото са жителите на Пловдив, павета да бъдат раздадени на всеки един пловдивчанин.

„Така всеки ще получи по един символ, а и ще се знае къде са паветата“, коментира той.
Спечелен проект от фондация „Глас“, финансиран със 7000 лв. от „Пловдив 2019“ е другият повод за исканата оставка. Проектът, според ВМРО е за организирането на гей парад в Пловдив.

„Преди 3 дни научих от публикации в медиите за това, разказа Стефан Послийски – общински съветник от ППГОС „Патриотичен фронт“, който отправя официално питане до кмета по този повод.

„Това е същата фондация,която организира и „София прайд“. Проектът включва „изложба, музикално събитие, лекции и дискусии посветени на ЛГБТИ (лесбийки,гей,бисексуални,трансджендър и интерсексуални), но и през призмата на балканската семантика“. В протокола, с който жури на „Пловдив 2019” одобрява идеята е записано: „Основната идея се базира на съвременната интерпретация на балканската история и традиции в контекста на глобалното общество и живот. Целта на проекта е да търси равновесие между различните гледни точки, запознаване в дълбочина и открояване на възможните решения,“ се казва в питането.

От партията искат да се запознаят и с договора между „Пловдив 2019“ и „Глас“, а също така да получат информация за различните проекти на „Глас“, как са представени пред обществеността, каква е посещаемостта на събитията и т.н.

„Ние от ВМРО смятаме, че такова нещо в Пловдив не трябва да има!“ – отсече Инчев и продължи, че кредитът на доверие е свален и искат оставката на Светлана Куюмджиева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина