АктуалноНовиниСъдТемида

Бащата, убил сина си при пиянски запой в пловдивско село, остава в ареста

58-годишният Йордан наръгал няколкократно сина си Цветан, на 35 г., с нож в Козаново, в нощта срещу неделя

Окръжен  съд – Пловдив остави в ареста 58-годишния Йордан Филипов. Решението е от днес. Асеновградчанинът е обвинен за това, че на 14 юли тази година в землището на село Козаново, област Пловдив, умишлено е умъртвил рождения си син Цветан Филипов – престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 пр.3 вр. с чл. 115 от НК. Наказанието за умишлено убийство на рожден син, според НПК е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Йордан. Според обвинението има достатъчно доказателства, че той е извършител на деянието. Смята се, че има опасност Филипов да се укрие, освен това няма отношения с близки и роднини. Обвинението изтъкна още, че има и опасност да осуети по-нататъшната работа по разследването на случая.

Бе припомнено, че тогава след обилен запой и кратка борба, 58-годишният бивш професионален шофьор Йордан е наръгал няколко пъти сина си Цветан с нож, вследствие на което 35-годишният мъж издъхнал.

От своя страна обвиняемият и защитата му поискаха от съда по-лека мярка за неотклонение, с мотивите, че липсват достатъчно доказателства за авторството на деянието, както и умисъл.

Адв. Мариана Николова изтъкна още, че жертвата е бил епилептик, приемал лекарства, имал е психични проблеми, и алкохолна зависимост. Версията на защитата бе подкрепена и с факта, че в дома му са ставали редица инциденти, в които се е намесвала и полицията. След тези инциденти той се е лекувал, а във фаталния ден и двамата – баща и син, са били пияни, но Цветан бил инициирал скандала.

В крайна сметка, Окръжният съд остави в ареста Йордан Филипов. Магистратите считат, че би могъл да се укрие, заради тежестта на наказанието, което го грози. Има и опасност да извърши ново престъпление. По думите на свидетели, бившият шофьор е избухлив и употребява алкохол редовно.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив в 3-дневен срок.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина