АктуалноБългарияЗабравеният градНовиниФотогалерия

Архивите разказват: Как Пловдив се готвеше да посрещне папа Йоан Павел II  

17 години по-късно визитата му се счита за едно от най-значимите събития в съвременната история на града

Вижте кой стои отдясно на папа Йоан Павел II по време на посещението му в Пловдив

Снимки: архив на Владимир Янев

Преди 17 години по това време, също както Раковски сега, Градът под тепетата се готвеше трескаво да посрещне папа Йоан Павел II.  Главата на римокатолическата църква пристига в България на тридневно посещение през май 2002 г. Той каца на 23-ти от Азербайджан, а на 26 май посещава Пловдив.

И днес -17 години по-късно, визитата му се счита за едно от най-значимите събития в съвременната история на града

Първоначалните планове предвиждат папата да отслужи Света меса на пл. „Централен“, а по-късно през деня да се срещне с младите католици. Друг вариант, който е бил обсъждан, е службата да е в катедралата в кв. Секирово в Раковски, където е най-голямата католическа енория в България.

Заради визитата на Светия Отец бяха сменени част от счупените „плочки на Дража Вълчева“ на площада. Там бе изградена и специална сцена за месата.

На 10 май 2002 г, техници монтираха основите на трибуната на централния площад в Пловдив, върху които,  ще се гради и олтар за тържествената меса.

Ден преди службата – 25 май 2002, площад „Стефан Стамболов“ получи специален екран за защита от снайперисти. Съоръжението бе опънато пред сградата на Общината, тъй като Папата се спря първо тук при пристигането си в града.

Също както Раковски днес е окичен със стотици знамена, тогава флагът на Ватикана бе издигнат на кметството. А 10 дни по-рано всички католически храмове в Пловдивска област бяха украсени със знамена с  герб на Ватикана. Майстори специално поправиха фасадата на католическата катедрала под тепетата, а освен на оградата ѝ, на още много места в Пловдив, бяха разлепени плакати с логото на посещението на Папата.

Огромен биборд с официалното мото за посещението „Ще вървя в Твоята светлина“ бе поставен в центъра на града два-три дни преди датата на месата.

Тези снимки са направени на 18 май с.г. На тях виждате как работници оформят от цветя герба на Ватикана в центъра на Пловдив. За изработката му са използвани четири вида растения.

12 метра е била дълга пътеката, по която папа Йоан Павел Втори преминава от Военния клуб до сцената с олтара, откъдето води тържествената меса. Самата сцена пък е с размери 20 на 3 метра и височина 9 метра.

Тогава много пловдивчани видяха за пръв път мобилни тоалетни. 56 специални химически WC-та бяха монтирани около централния площад за нуждите на над десетте хиляди, които се стекоха там.

Като глава на Римокатолическата църква Йоан Павел Втори има над 100 официални посещения по света. Той е първият папа, посетил синагога, джамия и протестантска църква, с което изпраща важно послание към хората за необходимостта от толерантност и търпимост както между религиите, така и в междудържавните отношения.

Вижте кой стои отдясно на папа Йоан Павел II по време на посещението му в Пловдив

Визитата му в България през май 2002 година е събитие от изключителна важност за страната ни, чийто образ, особено в католическия свят, бе сериозно накърнен заради една провокация по време на Студената война. Тя забърка българите и България като цяло в чудовищно престъпление – опита за убийство на Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г., когато на площад „Св. Петър“ във Ватикана той е прострелян и ранен от Мехмет Али Агджа, член на турската националистическа организация „Сивите вълци“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Нека се знае и остане в архивите/а и снимките показват/, че основната организация и пряка дейност по изграждането на сцената за посещението на Папа Йоан Павел II ,бе извършена професионално от екип на Международен панаир Пловдив,с ръководител инж.Веско Маджаров.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина