АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Арменец файтонджия докара Патриарха на българската литература под тепетата

Левон е от Пловдив и гледа породисти коне в Брестник

Вазов си плати каретата от джоба (СНИМКИ)

Соня Попова

Левон Манукян прилича на Дядо Коледа, но е кореняк пловдивчанин от арменски произход и за учудване на всички от етноса си станал коневъд и файтонджия.

Ама как арменец файтонджия, защо не стана часовникар, подхвърля му мъж, който слуша разговора ни.

Обичам конете от малък, а и вече кой носи часовници, пък камо ли да ги поправя, отвръща му беловласия файтонджия и добавя с усмивка „контете са ми слабост, гледам ги в Брестник“.

Докато си говорим с файтонджията, който днес докара Дядо Вазов на площада пред Военния клуб, литературният ни патриарх реди благодарствени слова на пловдивчани, заради присъденото му звание почетен гражданин. Преди 98-години филибелии посрещат твореца на ул.“Станционна“ с шествие от Конната музика на Трети конен полк, ескадрон от Трети конен полк и т.н. салтанати.

Днес единствените коне в шествието са Мурад и Събка. Двойката тегли красивия файтон, който докара дядо Вазов по съща улица, кръстена сега на него.

Левон, Мурад и Събка …, много ви е мултикултурна каретата, подхвърлям му, а той отвръща „няма как да е иначе в Пловдив“.

В това време Вазов е спрял да благодари на „втория си роден град“, в който преживява най-хубавите си години и идва да си плати за превоза. Вади от портфейла истински двадесетолевки от XXI век, наброява 10 парчета и ги дава.

В образа на Иван Вазов днес бе секретарят на Съюз  за духовно възраждане на България Георги Караджов – бивш съдия.

До него се нарежда Стефчо Автографа с дежурната усмивка, тетрадка и химикал.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина