АктуалноБългарияГероите на деняГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеИзпод тепетоМненияНовиниПУЛС

Английският пациент (ГАЛЕРИЯ)

Британец избра хирурзите в УМБАЛ „Св. Георги” за супер сложна операция на гръбначния стълб

Пол Джоузеф  проходи няколко дни след 6-часовата интервенция, ръководена от проф. Владимир Ставрев

Във Великобритания щях да чакам 2-3 години за тази операция, специалистите тук са страхотни, каза 61-годишният мъж от Бирмингам

Британецът Пол Джоузеф избра хирурзите от Клиниката ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги” за изключително сложна операция на болния си гръбначен стълб. 61-годишният пенсионер от Бирмингам се подложи на планирана интервенция, няколко дни след която вече успява сам да става и да се движи из коридорите в най-голямата болница в България.  Страдащият от дегенеративно заболяване на гръбначния стълб британски пенсионер ще бъде изписан утре, благодарение на съвършената работа на екип от ортопеди и неврохирурзи, ръководени от проф. Владимир Ставрев.

Всъщност историята на популярния в УМБАЛ „Св. Георги” в последната седмица като „ английския пациент”, вероятно покрай романа на Майкъл Ондатджи и оскаровият филм по него, 61-годишен бивш монтьор на автобуси от Бирмингам си има предистория. Пол живее със свои сънародници, също британски пенсионери, в ивайловградското село Свирково, където са си купили къща. С пенсията, която получават от Острова, живеят много добре у нас и се чувстват повече от щастливи, както обясни самият той. Преди година проф. Ставрев и екипът му оперират по спешност съпругата му Хайди Колидж, която страдала от коксартроза. Поставили й изкуствена става.

„  Това стана по спешност, тъй като тя бе чакала до последно и бе получила блокаж. Дамата притежаваше европейска здравноосигурителна карта. Притежава и карта за постоянно пребиваваща в България и си мина по Здравна каса. Не такъв е статутът обаче на мъжа й, който е английски гражданин. Той страдаше от дегеративно заболяване на гръбнака, със затискане на почти всички гръбначно-мозъчни коренчета, които изхождат от поясния отдел на гръбнака. Такъв тип операции се правят при нас от години. Имаме традиции. Интересното в случая, че този пенсионер, здравно осигурен във Великобритания гражданин, си избра точно тук, при нас да дойде и да си направи тази операция, която не е спешна. Фактът, че сме успели да помогнем на съпругата му, го е накарало той самият да реши да се подложи на операция при нас. Това ни кара да се чувстваме горди.  Той е търсил и се е консултирал къде да се оперира, като първо се е интересувал от клиниките в република Турция. Там обаче цените са доста по-високи. Цените, които ние му предложихме, базирани на ценоразписа на болницата, се оказаха поносими за него. За цялата наша работа, в едно с импланти, кръвоприливане, болничен престой, рехабилитация, той плати малко повече от 14 хиляди лева. Платил е, защото операцията е планова, а не е спешна. Такъв тип медицинска дейност за чужди граждани не се покрива от европейската здравноосигурителна карта, с която той разполага”, обясни проф. Ставрев.

Операцията е сложна и доста дълга- продължава повече от шест часа. Почти целият поясен гръбнак на пациента е трябвало да бъде освободен от тежкото затискане на коренчетата. След това хирурзите са продължили със стабилизация на гръбначния стълб с множеството титаниеви импланти, поставени в поясния отдел на гръбнака. Последната фаза от операцията е била извършването на така наречената костна фузия, която проф. Ставрев определя като  изработване на нещо подобно на железобетонна плоча. Минималната цена в Турция за такъв тип операции за английски гражданин е 20 хиляди евро. Или почти три пъти по-скъпо от извършената операция тук.

„Далеч съм от мисълта, че сме направили нещо повече от колегите в Турция, но със сигурност не сме направили и по-малко от тях. Важното е, че става въпрос за доверие. Горди сме, че ни е гласувал доверие и е избрал нас, осъзнато и целенасочено. Иначе ние тези неща ги правим повече от 20 години тук.  Тези операции позволяват много по-бързо възстановяване на пациента и завръщането му към предишното му качество на живот. Нещата, свързани с лежане и гипсиране, са отживелица”, допълни проф. Ставрев.

„ Вече ходя, като ползвам външен корсет. Това се случва  благодарение на страхотните специалисти, които има тук, в тази болница. Във Великобритания щях да чакам 2-3 години за тази операция, а болките вече не се издържаха.Знаех, че е много сложна операция, но реших да дойда тук и да се оперирам. Ще препоръчам лекарите в УМБАЛ „Св.  Георги” на много свои сънародници. От тук нататък пълното ми възстановяване е бавен процес, но стъпка по стъпка ще се справя”, каза Пол Джоузеф и демонстрира как става от болничното си легло и как вече се движи сам.

Скоро трябва да бъде изписан и пациентът Насиф Мустава от момчилградското село Ровин който бе опериран от доктор Константин Николов, специалист от френска клиника, в рамките на първия курс по поставяне на изкуствена обърната раменна става в Пловдив. 65-годишният Насиф Мустафа имал тежко износване на раменната става от дългогодишна работа, но вече се възстановява, след имплантиране на най- съвременната изкуствена такава.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина