Жертвоприношения на две кучета откриха археолози

Живот

Печенегски гроб се появи изненадващо на разкопките на Форума

На разкопките на Форума край Централна поща вампир не е открит, но пък днес археолозите попаднаха на интересно погребение. Разкрит е могилен насип от керемиди, тухли и камъни, с които гробът е бил затрупан. От екипа на Елена Кесякова обясняват, че първоначално е била изкопана кръгла яма, в която е поставен скелет на човек свит от таза на долу в посока север. Върху него е направен насипът, върху който са извършени жертвоприношения на две кучета. За сега е известно, че те са ловни, но тепърва предстои консултация със специалист, който ще даде повече информация за точната порода,  пола и размера за иначе най-добрия приятел на човека. Върху насипа са открити следи и от други следпогребални ритуали-остатъци от храна и по-точно леща.

Археолозите разказват, че гробът е езически, а не християнски. Погребенията с животни са стари обичаи при номадите. Има ги при прабългарите, аварите, хазарите и дори при траките. Подобни погребения са открити също в Русия и Крим. В Южна България те са много редки и до този момент няма публикувани такива.

Предположенията на археолозите са, че става въпрос за печенегски гроб. Печенегите  са съюз на тюркоезични номадски или полуномадски племена от Централна Азия, които се установяват в Северното Причерноморие в края на IX век, а през XI-XII век част от тях се преселват на Балканите.  В историческите извори Анна Комнина пише за нападения на печенеги срещу Филипопол , които превземат града.

През 2012 е намерен още един гроб, който археолозите свързват отново с този народ. Погребаният човек е бил християнин, но при него са били открити  глава и крака на кон.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Жертвоприношения на две кучета откриха археолози

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.