Вкараха проекта на арх. Фърков за Небет тепе в Министерството на културата

Живот

Общината иска 3,9 милиона лева за крепост на хълма по Норвежката програма

Скандалният проект на арх. Фърков за Небет тепе бе входиран рано тази сутрин в Министерството на културата. Въпреки острата реакция от цялата архитектурна гилдия в Пловдив, а вече и на национално ниво, тъй като цялата Камара на архитектите подкрепи резолюцията на пловдивските си колеги, апликационната форма за кандидатстване за европейски пари вече е в културното ведомство. Документацията е вкарана точно в 9.05ч. днес, похвали се кметът Иван Тотев. На въпрос на Под тепето как така се входира апликация за проект, който по думите на арх. Фърков не съществува, а има само обикновени ескизи, градоначалникът отговори: Апликационната форма е на база идеен проект. Общината иска точно 3,9 милиона от Норвежката програма, като ще участва с допълнителни 1 милион собствени средства. Тотев подчерта, че ще има промяна в техническите параметри, като вероятно твърде спорната идея за изграждане на ескалатор по тепето с обрушаване на скалите ще отпадне. Процесът на одобрение на проекта е три месеца. В които се очакват много остри реакции от страна на архитектурната гилдия и гражданите с отношение по казуса. Четете първите коментари по-късно.

Споделете ни във:

15 коментара за “Вкараха проекта на арх. Фърков за Небет тепе в Министерството на културата

 1. Посетил съм много от културните паметници на Норвегия, такава археология, под формата на електронна игра, не съществува никъде в Европа.

 2. Фърков не е виновен за простотията и първенющината на двете кметчета, особено на малкия от фамилията Стоянови. Той е натрапен на Пловдив и на ГЕРБ, както приеха и баща му, който сменя партия след партия. Фърков се възползва от тях. Дано нямат достататъчно власт да прокарат този проект при норвежците.
  Ако архитектите могат да лишат Фърков от лиценз, – дано, ама надали.

 3. КАБ Камарата на Архитектите вместо да кудкудяка с неадресирани многословни “становища”и възражения (в каквито Властта ако иска ще се вслуша) следва просто да изпълни основната си функция: да отнеме или намали ПРАВОСПОСОБНОСТТА на ЮФ (и Сие и стига прослава!) да пакостят на територията на юрисдикцията. Дипломата няма как да се анулира, тя не е на пловдивска съвест; но със съзаклятници следващите им кроежи ще бъдат още по-ловки ако ги оставим.

 4. Питайте кмета защо не внесе другия, одобрен и издържан проект, а набързо мушна този за кандидат, който уж нямаше цени и т.н., а се оказа лъже.

 5. Но друго ме безпокои повече, защо нищо вече не се говори за лифтовете над Пловдив? Защо се провали идеята за изискания клуб на Бунарджика? От подводния паркинг се отказали, казват, на втория гребен канал му пречат, как ще кандидатстваме за Европейска столица на културата при това положение? Добре поне, че изкопаха площада.

 6. Кметът Тотев с основание се гордее с атрактивния проект за археологически атракцион на Небет тепе. Сега става ясно, защо преди време спряха предишния проект за реставрация. Не беше атрактивен, един панорамен асансьор дори не бяха измислили. А господин Тотев си знае работата, умее да привлича туристи, да пълни хотели. Транзитни туристи без атракции на нас не ни трябват. Ще погледнат, ще направят по някоя безплатна снимка и ще си отидат.

 7. Кметче, не ми махай ескалатора че няма да мога да се качвам на Небеттепе. Без мен как ще изхарчиш толкова много пари без да те хванат в крачка.

 8. Ако т.н. ” консултация и ескизи” на Фърков може да защити “искането” на 4 милиона лева бедна ви е фантазията за какво става въпрос. Нищо не е милиона на Доган. Явно има много маймунки по клона от Пловдив до Норвегия.
  Продажбата на античния форум от кмета Чомаков бледнее през тази далавера на кметчетата.Фамилията Стоянови дълго още ще се присламчва към властта докато не уреди цялата си котило.

 9. Най-важно е да се вземат парите. После проекта ще се измени до неузнаваемаст. Ще се открадне – копира – проекта на арх. Пройкова с малко козметика. Част от него вече е открадната – плановете на Небеттепе. Без документацията на арх. Вера Коларова и арх. Р. Пройкова няма как да се правят каквито и да са проекти. После както беше писал другаря Фърков той ще изслуша всички мнания и ще се съобрази с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.