БългарияЖивотНовини

Виваком и А1 вдигат таксите за част от услугите си

„Виваком“ вдигат от февруари с 4,7 процента цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги заради инфлацията и повишените си разходи, пише OFFNews. От А1 също отбелязват увеличаване на разходите си като заявиха, че това налага да извършат индексация на месечните абонаменти такси.

Поради продължаващото нарастване на разходите за труд и доставка на стоки и услуги, на основание Общите условия на „Виваком“ от февруари 2024 г. цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги ще бъде увеличена с натрупаната инфлация за 2023 г. – 4,7 процента, посочват от оператора в съобщение на интернет страницата си. В него се посочва, че по данни на Националния статистически институт натрупаната инфлация за 2023 г. е в размер на 4,7 процента.

Няма да бъдат индексирани цените за социални абонаментни планове и планове за хора с увреждания за мобилни и фиксирани гласови услуги (Smart S+, Optima 250, Инвалиди 160, Инвалиди 300, Ограничен); за услуги по договори с придобитите оператори – „Цифрова кабелна телевизия“ ООД (N3),“НЕТ1″ ЕООД (Net1), „Телнет“ ООД (Telnet); за нови тарифни линии, стартирани за продажба през 2023 г. – EON SAT LIGHT, FULL, PREMIUM, неограничен 4G интернет за дома (Mobix XL), високоскоростен 5G интернет за дома и офисa; за услуги, за които е подписано споразумение за нов срок на договора след 1 януари 2024 г.

Промяната в месечните абонаменти за основните услуги и цените на допълнителните услуги ще бъде отразена в сметките, издадени през февруари.

В отговор на запитване на БТА до мобилния оператор A1 заявяват, че през 2023 г. инфлацията в страната продължи да бъде на високи нива, въпреки лекия спад през последните три месеца. За поредна година обаче инфлацията е доста над средната в сравнение с предходните повече от десет години преди това – средногодишният индекс на потребителските цени за 2023 г. възлиза на 9,5 процента според публикуваните данни от НСИ, посочват от оператора.

„Нашите разходи също са сериозно увеличени, което налага да извършим индексация на месечните абонаменти такси. Това е стандартна практика в ЕС, която е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях Общи условия на нашите клиенти“, заявяват от А1.

„Анализираме влиянието на инфлацията върху нашия бизнес, за да можем да вземем най-доброто решение за нашите абонати и за компанията. След като имаме готовност, ще уведомим нашите клиенти във възможно най-кратки срокове“, посочват от А1.

От третия оператор „Йетел“ заявяват, че на този етап не биха коментирали темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина