ЖивотЗдравеМненияНовиниПод небето

Великобритания блокира закон за смяна на пола на шотландците

Британското правителство блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който улеснява юридическата промяна на пола за жителите на провинцията, предадоха „Ройтерс“ и „Франс прест“, като се позоваха на официални източници.

Британският министър по въпросите на Шотландия Алистър Джак заяви, че за първи път се възползва от правото си да наложи вето на шотландски закон. Този ход предизвика нов спор между централното правителство в Лондон и регионалния кабинет в Единбург.

Законът, приет миналия месец след ожесточени дебати, превърна Шотландия в първата британска провинция, подкрепила процедура на промяна на пола, базирана на самоопределянето, включително чрез премахване на необходимостта от медицинска диагноза на полова дисфория и намаляване на минималната възраст от 18 на 16 години.

Припомняме, че преди Коледа на първо четене в Испания бе приет законопроект, който позволява човек да смени свободно пола си от 16-годишна възраст. Това стана след месеци на напрежение между управляващата левица и феминисткото движение в страната.

Законопроектът предвижда възможността човек, който се самоопределя като трансджендър, да смени името и пола си в своите лични документи просто като посети компетентната административна служба. Предвижда се и отпадането на изискванията за пълнолетие, медицински документи и доказателства за премината двегодишна хормонална терапия.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина