ЖивотИзпод тепетоНовини

Тепебашъ – Първият град побратим на „Марица“

Сателитната община се свърза с Турската Венеция – роден град на Настрадин Ходжа /ГАЛЕРИЯ/

Модерният турски град в Анадола днес е популярна туристическа дестинация. Вижте защо

Община „Марица“ се побратими с Община Тепебашъ в град Ескишехир, Турция. Това се похвалиха днес от администрацията на сателтината пловдивска община, за която това е първият договор за побратимяване в историята ѝ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„По население и размери Община „Марица“ е десет пъти по-малка от Тепебашъ, но имаме и много общи неща помежду си. Смятам, че това сътрудничество, на което полагаме основите днес, ще допринесе за споделяне на добри практики, успешни проекти и подкрепа на бизнеса в двете общини“, подчерта кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов и пожела попътен вятър в партньорските отношения.

За сравнение:

Община Тепебашъ е учредена през 1993 г. Населението в общината е 371 303 души. Общината е компактно населена с изселници от България, които са от различни поколения. Част от тях членуват в Дружеството за култура и сътрудничество на румелийските балкански турци. Тепебашъ е известна и като университетската община, тъй като Анадолу Юниверситеси и Ескишехир Текник, които са двата от трите най-големи университети в град Ескишехир, в които учат и студенти от България и Балканите се намират в нейните граници.

Тепебашъ е една от двете общини на Ескишехир – класифицирана като „голяма община”, където живеят около 800 000 души. Ескишехир е модерен турски град в Анадола, разположен в северозападната част на страната, на 233 км западно от Анкара и на 330 км югоизточно от Истанбул, построен по европейски образец. Градът един от най-богатите в Турция, с развито селско стопанство, туризъм, индустрия и логистични транспортни услуги. Известен е с невероятните атракции, с развит исторически, културен, природен и медицински туризъм.

Ескишехир е родният град на Настрадин Ходжа, известен още като Турската Венеция заради прокараните плавателни канали, по които се движат гондоли. Днес той е модерен и бързоразвиващ се град с четвъртия по големина университет в света с почти 2 милиона студенти.

Меморандум за побратимяване на турската Община Тепебашъ в град Ескишехир и Община „Марица“ подписаха кметовете д-р Ахмет Атач и Димитър Иванов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Искам да изкажа радостта си от това, че се намирам в района на Община „Марица“. Признателен съм на двете организации – Сдружение „Бултиш -дружество на български и турски бизнесмени“ и Асоциация на  румелийските бизнесмени от Ескишехир, благодарение на които успяхме да сътворим този съюз. 

България и Турция са важни съседи, които години наред са живели заедно и народите им са били във взаимодействие помежду си. Надявам се това споразумение да бъде полезно за двете страни“, посочи след парафирането на меморандума кметът на Община Тепебашъ д-р Ахмет Атач.

Снимка на корицата-travelbulgarianews

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина