Стефан Стоянов: Очаквам една силна 2022 г. за икономиката на Пловдив

Градът Живот Изпод тепето Новини

Последните изследвания показват, че хората въвлечени в икономиката в региона са 800 хиляди, съобщи Георги Стоев на Годишният форум Индустрия 4.0

Отиващата си година се очертава като върхова по отношение на брой запитвания от инвеститори, които проактивно търсят Пловдив като място за създаването на аутсорсинг и индустриални компании. Това ми дава основание да очаквам една силна 2022 година, в която ще открием десетки нови бизнеси и ще отчетем устойчив ръст на заплатите“. Това коментира зам.-кметът по „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов по време на  Годишния форум “Индустрия 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции”, който тази година се провежда виртуално.

Според него през последните години Пловдив е преобърнал съдбата си, превръщайки се в привлекателно място за стотици международни компании, които привличат в града активни работещи хора от цял свят. Експат общността наброява вече 20 000 чужденци.

„В същото време стотици български предприемачи инвестират тук и изграждат новата българска индустрия“, подчерта Стефан Стоянов.

По думите му динамиката от последните две кризи (2008 и 2020 г.) показа, че пазарът на труда не се е променил драстично. „Второто тримесечие на миналата година бизнесът се възстанови като показателно за това е нивото на безработица, което се върна под 3% за града и около 4% за областта“, посочи още зам.-кметът.

Според Георги Стоев, съосновател на Trakia Tech, Пловдив създава инвестиционна гравитация за един голям географски регион. Последните изследвания на компанията му показват, че хората въвлечени в икономиката са 800 хиляди, а 70% от добавената стойност за града се произвежда от бизнес секторите, което не е характерно за другите градове в страната.

През последните години отчитаме устойчив ръст на икономиката, което утвърждава Община Пловдив като ядро и двигател на растежа на местно, регионално и национално ниво. Последните икономически анализи, които направихме като част от изработването на новия План за интегрирано градско развитие за периода 2021 – 2027 г., ни дават достатъчно основания за оптимизъм за бъдещото“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров, който откри форума, организиран от в. „Капитал“ и Общината.

 

По думите наДимитров през изминалите 15 години, благодарение на засиленото партньорство между местната власт, бизнеса и научните среди,  Пловдив се превърна в най-развитата индустриална зона в България и Югоизточна Европа. Градът е водещ център с най-голямата индустриална зона в България със 71 000 заети в производствения сектор. Над 40% от добавената стойност на местната икономика се формира от производството, а предстои откриването на още десетки нови заводи. Развиват се отраслите с висока добавена стойност и икономика, ориентирана към икономика на знанието.

„Отчитаме сериозна активност на предприемачеството в Пловдив. Благодарение на добрата среда за стартиране на бизнес, имаме сериозен ръст в броя на микро- и малките предприятия. Но най-радващото, че през последните години българските инвестиции в индустрия, са по-големи от чуждестранните и този факт говори за възраждане на нашата икономика“, подчерта още Здравко Димитров.

Лекторите във форума се обединиха около водещата роля на дигитализацията и иновациите за успешното бъдеще на бизнеса не само в България, но и в Европа. Теодор Радонов от представителството на Европейската инвестиционна банка в България оповести данни, от които става ясно, че Европа все още изостава във въвеждането на цифрови технологии и дигитална трансформация.  До момента Европа е инвестирала 1 800 млрд. евро в дигитализация, за сравнение САЩ и Китай са вложили 25 млрд. евро в тази посока.

На форума беше коментирана и връзката между бизнеса и образованието в подготвянето на специалисти. Беше споделен добрият пример с дуалното обучение, облачните технологии и въвеждането на базисни дигитални умения за младите хора. Бизнесът все още има нужда от специалисти в поддръжката, управление в производството, планиране в складовите наличности, работа с ERP системи. В панела дискутираха още за либерализацията на пазара на труда и гъвкавите решения за бизнеса –  Георги Петков – Генерален мениджър в BTL Industries, инж. Антон Петров, EMBA, изпълнителен директор PPS Manufacturing, Борислав Минков – основател на Novarto.

Онлайн форумът продължава с участието на водещи лидери от различни индустрии. Предстои да се очертаят тенденциите за бъдещото българската икономика и как да продължи развитието ѝ по време на пандемията.

Споделете ни във:

6 коментара за “Стефан Стоянов: Очаквам една силна 2022 г. за икономиката на Пловдив

  1. Бихме подкрепили “анонимния” коледа не само, ами и бихме разширили благословията и върху баскетБОЛНИЯ мозъклия на снимка №3, пък и -защо не- върху МУТРО’ПОЛИТ’ика и неговия послушник Ахрянов. Арх. Б. вече се съпикяса и напусна хитрушата, без електронна гривна на глезена.

 1. Освен ешмедемета с ортаци на кьор софра някаква РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА да е свършил милият г-н през многогодишното му властване върху Културата, после Образованието на Града?

  Освен ОЧАКВАН ИЯ, сиреч?

  (Гражданският Клуб и Училището не са върнати на Града от РТвЦентър = отживелица блокирала самото му сърце!)

  1. От огромно значение за Града биват “очакванията” на чичовия несменяем властелин (образован ф Академия МонтеSORRY върху дюшемето, в която 2+2=22) проф. д-р г-н Стоянов.

   Много ВАЖНО.

   ПодТеЛето печели точки за всяко хвалебствие и даже само споменувание на ЗАМ-ове и на РАЙ-ове = Урра!

   За “светлото бъдеще” и други са ни лъгали, другарю!

   1. MENTE-sorry е заглавието да първобитната “система” на г-на, простете печатната грешка по-горе. А и две плюс две правело четири, според някои авторитети = проверката е в ход!

    С почит, Родителският Комитет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.