Събрани са парите за реставрацията на стенописа на Йоан Левиев в Дома на културата

Живот

Търсят се техническите варианти за възстановяването на шедьовъра

Стенописът, който очакваме да бъде възстановен
Стенописът, който очакваме да бъде възстановен
Милчо Левиев полага параф в подписката ни
Милчо Левиев полага параф в подписката ни
Преди почти година Под тепето пое инициатива за възстановяването на затрития стенопис на Йоан Левиев в бившия Синдикален дом. Това се случи заедно с поредицата ни за монументалното изкуство в града. Тогава пуснахме подписка за реставрация на шедьовъра в Дома на културата, сезирахме прокуратурата, обърнахме се към МВР. Проверката на обвинението не документира извършено престъпление, тъй като творбата на великия пловдивски художник не е била със статут на недвижима културна ценност. В последствие стотици пловдивчани се включиха с подписа си в подкрепа за възстановяването на огромната творба във фоайето на сградата. Много хора на изкуството казаха За с парафа си. Най-близките на художника също подкрепиха инициативата ни, като сред тях бяха дъщерята на Левиев- Йоана и брат му Милчо Левиев. Подписа се и тогавашният министър на културата Вежди Рашидов. Стори това в редакцията ни и обеща, че също ще мисли по проблема.

Развръзката- кметът дава дума пред Под тепето, че стенописът ще бъде реставриран
Развръзката- кметът дава дума пред Под тепето, че стенописът ще бъде реставриран
10 месеца по-късно Под тепето отново влиза в кампания за реставрацията на работата на Левиев в бившия Синдикален дом. Правим го, тъй като стенописът е жив под гипсокартона във фоайето, а на откриването на Дома на културата кметът Иван Тотев даде дума, че ще бъде реставриран. За наше щастие местната администрация не е забравила за поетия ангажимент. Това установихме на среща при градоначалника днес. Стенописът тепърва ще влиза в дневния ред на града- все още се обмислят техническите варианти за възстановяването му.

Вежди подкрепя подписката ни в редакцията на сайта
Вежди подкрепя подписката ни в редакцията на сайта
Тотев заяви, че са готови с финансирането на проекта. Трябва да се уточни кой може да го направи и каква е точната процедура, през която трябва да се премине, за да се извърши внимателно съживяването на творбата. Защото е ясно, че голяма част от стенописа е запазена под кнауф изолацията, даде заявка за действие кметът.

А ние се ангажираме да съдействаме в целия процес. Вярваме, че тази кауза може и трябва да завърши добре!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.