ЖивотЗабавление

Откриха вампир в центъра на Пловдив

Граф Дракула на Филипополис почива в мир под Трихълмието

Скелетът открит сред над 80 други в Града от кости

9-годишно момиче доброволно почиства човешките останки на разкопките

Паулина Александрова

Пловдивският вампир под ТрихълмиетоОстанките на предполагаем вампир откриха археолозите в Града от кости под Трихълмието, който  се разширява с всеки изминал ден, видя на място екип на Под тепето. В края на втората седмица от разкопките проверката ни установи, че са открити над 80 гробове, като най-интересният сред тях е на цял човешки скелет, изпратен в отвъдното по особен начин. А това се очаква да е археологическата сензация на сезона. След като вампирската истерия отнесе родното крайбрежие преди няколко лета, дойде време и на Пловдив. Нашумяла проблематика през последните години в българската археология е откриването на погребани индивиди, за които се предполага, че са били склонни към вампирясване или други подобни състояния. Е, вече и ние си имаме такъв. На обекта е открит скелет, в чиято устна кухина е било поставено парче тухла, а главата  му е била покрита с цяла керемида, за да не бъде видима по време на погребението. Поставянето на тухла в устата на починалия е познат ритуал в Италия през 15 – 16век, в същото време, в което е съществувал и некрополът. Използвало се е за хора, за които се е смятало, че могат да бъдат опасни след смъртта си, като например умрелите от чума. Фрагментът тухла в устата е поставен като мярка срещу послесмъртни действия на починалия. Тепърва ще търсим аналогии и обичаи, свързани с намереното тук, разказа археоложката Елена Божинова.

Фрагментът тухла в устата е поставен като мярка срещу послесмъртни действия на починалияНекрополът продължава да се разраства. Само за седмица бяха разкрити над 50 нови скелета.  Най-късните гробове са със запазени ковчези, а най-ранните с каменни надгробни паметници, върху които обаче не са намерени надписи. Ново откритие сред погребалните обреди на християните от периода 15-17в. е поставянето освен на много монети във вечния дом на покойника, но и на железни подкови, които екипът археолози за първи път среща в практиката си. Все още не е ясен обичаят, но ще се свържем с колеги етнолози и се надяваме, че има запазени материали, описващи подобни практики, коментираха те. 

Деветгодишната Йоана помага в почистването на коститеПочти са изчерпани нивата на гробовете, с изключение на южната част на обекта, където продължават да се разкриват най-ранните от приблизително 15 век. Под тях е средновековното ниво – 12-13век. Има отделни материали от 11 век. Нараства и броят на античните открития – както монети, така и битова керамика, характерна за римската епоха. Материалът е малко, но все пак достатъчно, за да индикира присъствието на този културен период в тази част. Надяваме се да открием по-ранни структури. Археологията е доста бавен процес, но все пак в рамките на 13 дни стигнахме на дълбочина 1,20м – 1,40м и въпреки, че почистването на гробовете ни забави, смятам, че се справихме доста добре, коментира още главният археолог Елена Божинова.

Разкопките на ул. Рилски Метох са пренаселени и почти няма къде да се мине. Причината за това е, че има много доброволци, които са се включили в работата. Сред тях е и деветгодишната Йоанна, която безстрашно почиства скелети и вампир, вместо да стои пред компютъра или да играе навън. Тя мечтае да стане археолог, но според останалите на обекта и сега се справя като един истински професионалист.   

До момента намерените монети са над 280. Сред тях вече има и колективна находка от 30 сребърни монети. Тя е намерена в торбичка под един от най-ранните гробове и най-вероятно е от 15-16век.Малка част от откритите монети

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина