Носителят на Оскар Хю Хъдсън сменя графика си, идва в Пловдив в понеделник

Живот

Людмил Тодоров разказва за филма си ден преди официалната му премиера в Пловдив

Хю Хъдсън
Хю Хъдсън
Носителят на Оскар Хю Хъдсън промени графика си и ще гостува на София Филм Фест в Пловдив в понеделник. Наложи се британският режисьор да пренареди програмата си заради неотложни ангажименти. Филмът – изненада, който той лично ще представи заедно с директора на фестивала Стефан Китанов, ще бъде излъчен идния понеделник от 18.30 часа и сменя мястото си на с предварително програмираната за тогава прожекция – „А защо не живеем заедно”. Тя ще се реализира на следващия ден – вторник от 18.30 часа.

Часове преди първата прожекция на филма „Миграцията на паламуда“, който ще открие седмото издание на София Филм Фест в Пловдив, потърсихме режисьорът му Людмил Тодоров, за да ни разкаже нещо за последната си лента. Ето какво сподели той: :

– Какво от народопсихологията на българина искате да покажете чрез вашия филм „Миграцията на паламуда”?

– Искам да покажа, че българинът не е такъв, какъвто искат да ни го натрапят. Непрекъснато има някакви изследвания – българинът се смята за най-нещастния човек на света и т.н. Това са клишета и стереотипи, които ние сами си измисляме. А това не е така. Опитах се да видя героите ми с техните проблеми, каквито имаме всичките ние. Въпреки тях те са успели да съхранят радостта си от живота, ведрото си чувство, добротата си. Българинът е смесица от много неща и това, което ме накара да направя този филм, е да се опитам да коригирам стереотипите, които сме си създали.

– „Миграцията на паламуда“ ще има 2 прожекции в Пловдив. Какво от историята на филма ще трогне пловдивската публика, за да гласува за него и да го направи фаворит на фестивала?

– В екипа на филма работиха седем човека от Пловдив – младият актьор Владимир Зомбори, който е в една от главните роли, художникът на филма Емил Атанасов, изпълнителният продуцент Владо Шишков, монтажистката Нина Алтъпармакова и още трима човека от художническата група. Надявам се пловдивската публика да оцени това масирано присъствие. Както и самия филм, разбира се.

– Бихте ли направили продължение на филма, в което същите (или други) персонажи се опитват да зарибят река Марица с паламуд?

– В река Марица може и да има паламуд. Някой проверявал ли е?

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.