Най-добрият ресторант в света е в Копенхаген

Живот Новини
World's Best 50 Restaurants

Мисията на Размъс Кофоуд е да създава храна, която събужда сетивата. Той е главен готвач на базирания в Копенхаген „Джераниъм“ (Geranium), който преди ден бе определен за най-добрия ресторант в света. Така той отне дългогодишната първа позиция на легендарния „Нома“ (Noma), който вече е в залата на славата с това, че е най-добрия сред най-добрите.

Организаторите от The World’s 50 Best Restaurants отбелязват, че към педантичното готвене на шеф Кофоуд и невероятната му визия сега се добавя и решението му да не готви с месо, а цялостната му концепция му печели фенове по цял свят.

В топ 3 на класацията за тази година се нареждат още „Сентрал“ (Central) в Лима под номер 2 и „Дисфрутар“(Disfrutar) в Барселона на трета позиция.

Директорът на организатора на конкурса Уилиям Дрю отбелязва, че екипът на най-добрия е създал незабравимо изживяване, като е издигнал готвенето на сезонна храна до невиждани висоти, поднасяйки прецизно направена, красива и елегантна храна, която съчетава изкуството и вкуса с „новаторска програма“ при напитките.

Южна Америка продължава да произвежда „кулинарни вълни“ не само с поставения на второ място в световната класация „Сентрал“, но и с „Маита“ под номер 32 в класацията също в Лима и „Отеке“, под номер 47, в Рио де Жанейро.

Следва Азия с общо 7 ресторанта, сред които и нови в класацията като „Сорн“ на 39 позиция в Банкок и „Ла Симе“ в Осака (41). Най-добрият ресторант в Азия е „Дин“ в Токио (20), а дебютантът „Фин“ в Кейптаун, който е на 37-а позиция, е определен за най-добрия ресторант в Африка.

В Северна Америка първата позиция за трети път се държи от мексиканския „Пухол“.

René Frank of Coda в Берлин е носителят на наградата за най-добър в сладкарството.

Носителите на наградата се определят с гласуване от 1080 експерти в международната ресторантска индустрия и членовете на The World’s 50 Best Restaurants Academy. Спонсорите нямат думата в процеса на гласуване.

Няколко ресторанта, които години наред са доказвали класата си, са част от залата на славата „Най-добрите сред най-добрите“. Сред тях са „Нома“ (Noma ), „Ел були“ (El Bulli), „Френската пералня“ (The French Laundry) и др. За тях повече не може да се гласува в годишните класации.

Източник: dnevnik.bg

Снимка: The World’s Best 50 Restaurants, Ястие от Нацуко Шожи, определена за най-добрия майстор готвач сред жените в Азия

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.