Над 200 артисти си дават среща в Пловдив за „Сцена на кръстопът”

Живот

Две пловдивски премиера на старта на театралния форум

Над 200 артисти от 4 държави и от различни поколения ще се съберат в Пловдив в предстоящите 13 фестивални дни на „Сцена на кръстопът”. Най-големият театрален форум у нас стартира тази неделя и ще срещне публиката с общо 20 представления на Голямата и Камерната сцена в Драмата. По традиция, старт на фестивала ще даде премиера на пловдивския театър.  На 10 септември от 19 часа в Голямата зала ще видим „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицка. Режисьор е Владимир Гурфинкель, а ролите изпълняват Стефан Попов, Маргита Гошева, която е вече част от трупата на театъра, Анелия Ташева, Добрин Досев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Милена Георгиева, Радина Думанян, Красимир Василев, Елена Атанасова.

Пловдивска премиера ще има и във втория ден от Сцената. На Камерна сцена от 19.30 часа ще бъде представен спектакълът "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга на режисьора Крис Шарков.

Селекционерът на програмата Богдана Костуркова Фестивалът навлиза в третото си десетилетие с 21-ото си издание. Няма извинение вече. Младостта отмина, идва зрелостта, каза селекционерът на тазгодишната програма Богдана Костуркова. И допълни, че Пловдив е градът, в който театърът е потребност.

Бюджетът на 21-ото издание на „Сцена на кръстопът” е 150 хиляди лева. 50 хиляди идват от Министерството на културата, 40 хиляди- от Община Пловдив. Останалите средства са от спонсори и калкулираната предварително предполагаема продажба на билети. Която надминава всичките ни очаквания. Само за деня на отварянето на касата са реализирани над 10 хиляди лева приходи от продадени билети. Това не се е случвало досега, доволен от цифрите е изпълнителният директор на фестивала Димитър Малашинов.  

Общо 20 представления на Голяма и Камерна сцена ще предложи програмата на "Сцената". Ще се насладим на изпълненията на най-големите актьори. На фестивала ще гостуват "Цимбелин" на Лилия Абаджиева и Плевенския театър, "Саломе" на Диана Добрева и театър "Българска армия", „Еквус“ на Стайко Мурджев и Младежкия театър, „Разговори с мама“ на Театър 199 със забележителната Меглена Караламбова. Ще гледаме и "Последното изкушение“ на режисьора Веселка Кунчева и „Мнимия болен“ – две представления на Народния театър. Ще ни гостуват Театър „София“, Столичният куклен театър, трупите на Хасковския и Сатиричния театри, казват организаторите. Пловдив ще  посрещне и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция. Мотото на 21-вото издание е "Театъра Пътят".

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.