Капана Фест започва в петък

Живот

Музика, графити, литература, кино и базар в програмата на събитието

Култовите флагчета, символ на Капана Фест, вече се веят под небето на колоритния квартал на творческите индустрии. Графити майстори превръщат сградите в платна, 4 сцени очакват своите великолепни музиканти, над 120 модерни занаятчии подготвят щандове с авторски продукти, създадени специално за фестивала, и тръпката расте. Защото остават броени дни до Капана Фест Лято 2018.


 

По традиция голямото ударение пада върху музикалната програма, която тази година е по-интернационална от всякога. Върхът на програмата е в ръцете на хип-хоп магьосницата от LA Gavlyn и guerilla soul дуото от Остин, Тексас, Ja[email protected]които пристигат специално за фестивала с подкрепата на фондация Америка за България. Очакваме и джаз експериментаторите от Холандия Tin Men and the Telephone, хеви рок бандата от Гърция Hidden in the Basement, инди поп дуото от Румъния We Singing Colors и нашумялата в Гърция поп певица Σtella. Разбира се, България също се представя на ниво в лицето на Bluba Lu, P.I.F, Blues Traffic, Жлъч/Гена, Marten&Rawland и много други страхотни музиканти. Любителите на клубните ритми пък могат да ликуват, защото за тях има цяла нова сцена. SoulSearchin’ Vinyl Stage ще предложи цял куп сетове от подбрани DJ-и.
 

За пръв път Капана Фест набляга здраво и на литературата, където програмата е богата и доста нестандартна. На първи юни, посветен на детската литература, деца и родители ще се срещнат с български автори и преводачи в мини-събития, до едно разработени специално за фестивала. На 2 юни Литературната зона представя нестандартно поднесена поезия и проза от четирима млади автори, които съчетават думите си с музика и театър, миксират ги на луупстейшън, и изобщо, доста се стараят да ни представят модерното лице на българското слово. 

По традиция графитите са важна част от Капана Фест и това лято отново са на ниво – големият Nasimoпродължава концептуалния си проект за облика на Централни Хали, който започна преди няколко издания на фестивала и ще продължи и в бъдеще, като озаглавява творбата си „Посланик на мира“. STERN и неговата „Мечта за Капана“ и FAUNAGRAPHIC&Rocket правят чудо с прясно реновираното пространство около Ядрото. Визията на фестивала се допълва и от Сребърните портрети на фотографа Даниел Леков, който демонстрира на живо Колодиева фотография.

Кино програмата също обещава интересни акценти за деца като нашумелият „Лили Рибката“ на режисьора Ясен Григоров, както и цял блок филми, заснети от деца за деца. В зоната за документално кино пък се срещаме с историите на млади българи с постижения от световен мащаб, за които знаем твърде малко. 
 

Очакват ни и още арт инсталации, работилници за деца и възрастни,симпатични спортни активности и какви ли не други интересни неща

 

Споделете ни във:

1 thought on “Капана Фест започва в петък

  1. ГАЩИТЕ разпростряни „на простора“ (т. наречен КАПАН) са достатъчно нарядко, че да има място да се проснат и съответните СУТИЕНИ. Вместо да се чудим на кое съседно сокаче да ги търсим. По света властите когато разрешат такива радости, то се прави временно по за 6 – 8 часа и то само ако няма никакво възражение от никой комшия. Все по-ДРЕВЕН само че доста ВЕЧЕН – ама смотан девиз има „Пловдив За ЕДНО“ – ако си вечен има ли как да си НЕдревен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.