ЖивотЗабавлениеНовини

Gen “Z” ваканция: Свободни и без граници

Лято е, а първото нещо, за което човек се сеща при тази дума, е ваканцията. Това е най-обичаното и чакано време от годината, а за младите хора от т.нар. поколение „Z” това е времето за откривателствa.

26-годишната Криста от Благоевград приема себе си като типичен представител на поколението „Z”. Казва, че тя и нейните връстници са приключенци. Обичат динамиката, промяната, различното.

„За мен е много важно, когато сме в друга държава, да опознаем какво е типично за съответното място, каква храна ядат, какви традиции имат. Това на мен ми доставя много голямо удоволствие, тъй като освен физическата наслада, че си на друго място, по някакъв начин обогатяваш и своите познания и култура. Ние сме много облагодетелствани от самия факт, че имаме компютри около нас. Все пак компютрите са в нашия джоб, в телефона реално е нашият компютър и можем по всяко едно време да намерим необходимата ни информация за съответното местенце, което търсим. Може би това ни прави да изглеждаме, че сме по-любопитни, по-любознателни и по-отворени към света. Времето, в което живеем, може би ни подтиква да бъдем такива към света.“

Кристиян: „За мен стоенето на плажа за две седмици или по-малко не е метод, по който аз релаксирам. Нещо, което много обичам, са тип екскурзионни пътувания, в които си хващам раницата и започвам да обикалям от място на място. Мечтата ми е да обиколя възможно най-много места в Европа, пътувайки с влак, срещайки се с нови хора и запознавайки се с нови култури. За щастие ЕС ни позволява да пътуваме неограничено в рамките на европейската общност.“

По думите на Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, всяко поколение е носител на своя маниер на пътуване и туризъм.

„Това поколение са много повече откриватели, на принципа „където ми видят очите“. Те вече могат да пътуват по целия свят“, казва още Драганов.

И ако трябва да използват една дума, с която да опишат начина, по който “ваканцуват” младите хора от новото поколение, те единодушно се спират на “свобода”. Поколението „Z” определят себе си и като новото поколение, което отделя по-специално внимание на опазването на природните ресурси и по-екологичния начин на живот. Затова и много млади хора в Европа все по-често предпочитат и екологичния начин на придвижване – велосипеди, тротинетки, електрически автомобили, както и жп транспорт. Кристиян също е почитател на пътуването с влак, не само в делниците, но и през ваканционния период.

„Аз съм от малкото млади хора в България, които обожават да пътуват с влак и в частност с българските влакове. Причините за това са много. Разбира се, транспортът в Европа, жп транспортът в частност, е много по-добре развит, много по-точен, но някак си ми липсва тази романтика на пътуването в влак. Да не говорим и че жп транспортът е най-екологичният вариант, т.е. освен, че вие се наслаждавате на хубави гледки, каквито има в България, вие опазвате околната среда, тъй като жп транспортът почти изцяло в България се движи на ток. И отделно от това се срещам със спътници, които наричам „влакови приятели.“

Подкастите от поредицата „Generation Z / Поколение Z“ са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с “Под тепето”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина