ЖивотЗабавлениеКриминалеНовини

Пожарната: Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за този период, преди евентуално пътуване

Избирайте по маршрута си само пътища за които имате информация, че се почистват с приоритет, съветват спасителите

Във връзка с характерното за предстоящите зимни месеци застудяване, снеговалежи и усложняване на пътната обстановка в страната, от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ –  град Пловдив, напомнят някои основни правила, които ще намалят вероятността пътуващите в такива условия да изпаднат в бедствена ситуация:

При обилен снеговалеж, виелици и заледявания обмислете добре колко е наложително пътуването ви и с какво да се придвижите! В такива случаи е препоръчително да се използва железопътен транспорт – там, където е възможно.

Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за този период, преди евентуално пътуване:  – гуми за зимни условия, вериги за сняг,въже, лопатка, фенерче и достатъчно гориво. Облечете се с подходящо за сезона облекло. Вземете със себе си вода, пакетирана храна и медикаменти. Заредете добре батерията на мобилния си телефон.

Избирайте по маршрута си само пътища за които имате информация, че се почистват с приоритет.  По време на пътуване спазвайте изрично указателните знаци и не навлизайте в проходи, пътища или участъци от тях, които са затворени за преминаване по време на зимния сезон. При рязко влошаване на пътната и метереологична обстановка преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ или на пътните служби чрез телефон 112. Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на затъване в навявания от сняг. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне – гасете го периодично.

Информация за бедстващи хора подавайте на тел. 112, като съобщите местоположението си,  броя на хората в превозното средство, тяхната възраст и физическо състояние. Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина