Ромите, които се жалват в Страсбург, продали апартаментите си и вдигнали къщи на поляната (ГАЛЕРИЯ)

Градът

Никой не казва колко души живеят в една постройка на общинския терен в Арман махала

Спазвайки Хартата за правата на човека, кметът на Северен докара социалните на терена

Европа се намесва против събарянето на незаконните колиби със сателити

Без драма стартира акцията по събарянето на 5 незаконни къщи, издигнати на общински терен пред блока, известен като Малкия гигант в пловдивския район „Северен“. Багерът на фирмата, наета да изпълни поръчката, започна работа още преди да дойде полицията. Първоначално и зяпачите бяха малко, но с идването на повече медии, публиката ставаше все по многобройна.

Сред малките групи обикаляше и Васил Къдринов с папка с документи по жалбите на петима собственици, които сезираха Страсбург чрез комитет “Право на жилище – район Северен Пловдив“. Той показа факс, с който Европейският съд по правата на човека е пратил спешна депеша късно снощи до българското правителство да спре събарянето до осигуряване от правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон.

 Екип попълва документи на жалбоподателите за осигуряване на временен социален подслон

Без драми стартира събарянето на 5 незаконни къщи в Арман махала

Припомняме, че в съда в Страсбург е заведено дело 30472/17 от Юсеинова и други срещу  България. Жалбоподателите се представляват от адвокат Маргарита Илиева от Български Хелзинкски комитет.  

„За всички тях, с изключение на един, имаме събрани доказателства, че са били обещетени с апартаменти при построяването на Малкия гигант. В последствие тези хора продават апартаментите в блока, слизат на поляната и строят незаконни жилища. Всички документи ще бъдат приложени и изпратени до Страсбург,“ коментира кметът на „Северен“ Ральо Ралев, който лично ръководеше акцията на терен.

Той заяви, че днес администрацията стриктно ще приложи Хартата за правата на човека. За целта на място бе екип от службите, които попълваха документи на жалбоподателите за осигуряване на временен социален подслон. След което незаконните сгради ще бъдат съборени.    

„За сградите има издадени заповеди и влезли в сила съдебни решения, включително от Върховния административен съд. Днес ще премахнем 5. До момента поетапно от 26-те незаконни постройки са съборени 11. Остават още 15“, разказа кметът на "Северен". Става дума не само за къщи, сред тях има и бараки, и обори. От всички 26 обекта, процедирани през периода 2012-2015 година, единствено за една къщите се очаква потвърждение от ВАС.

Този път нямаше рев и наричания. Една възрастна жена се опита да се жалва пред камерите, но не можа да отговори на въпроса коя е нейната къща.

Мария Русева "Кмета Фурнаджиев"

Пред репортер на Под тепето Мария Русева от квартала заяви, че кмета им се казва Фурнаджиев и й е обещал че нейната къща ще остане. По думите й вътре живеят „къде 8 човека. Мъжа, децата, синовете, снахите, внуците.“  От всички само един ходи на работа. Колибата й е на един етаж и има две сателитни чинии.

Потърсихме кмета Фурнаджиев, които се оказа служите от отдел „Строителен контрол“ и се хвана за главата като разбра „че е обещавал къщи“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.