ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияПод небето

Пишат акт на кариерата на Белащица за прекомерно запрашаване

Концесионерът ще бъде глобен заради прекомерното запрашаване от кариерата

Кариерата над село Белащица е замърсила с прах над допустимите норми района извън площта за работа и концесионерът ще бъде глобен. Това са решили проверяващи експерти от РИОСВ-Пловдив. Те са измерили запрашаването в региона на кариерата и са установили, че то се е получило след трошене и разделяне на фракции на инертен материал. Работата обаче е изпълнена без да се съобразят с неблагоприятните условия – силен вятър, който разпространява праха извън площта на производствената база, чиито концесионер е "Пътища Пловдив" АД.

Поради факта, че дружеството не изпълнява изискванията чл. 70 от Наредба №1/2005 г. срещу разпространение на прах извън производствената база, ще му бъде написан акт за нарушението. Проверката е извършена на 6 юни. За ограничаване на замърсяването на въздуха при проверката са дадени предписания за незабавно преустановяване работата на трошачно-сортировъчната машина и увеличаване кратността на оросяване на пътищата в производствената база.

РИОСВ-Пловдив ще продължи да осъществява контрол на обекта по изпълнение на екологичното законодателство. 

Припомняме, че преди няколко седмици жителите на Белащица привлякоха внимание към казуса с каменната кариера и запрашаването от нея. Те се събраха на протест срещу планираното разширяване на производствената база, което ще увеличи запрашаването в региона, според протестиращите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина