ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Изпод тепетоМнения

Алтернативните маршрути към Небет тепе и състоянието им

Алтернативните подходи са в прилично състояние, но са напълно непознати за туристите

Повечето пътеки се нуждат от малка поддръжка, пейки и осветление

Преди малко повече от седмица кметът Иван Тотев обяви официално идеята стълбището към Арменската църква „Сурп Кеворк“ да бъде продължено и това да се превърне в нов подход към Небет тепе. Малко по-късно от фейсбук групата „Архитектурата на възрожденския Филипополис“ публикуваха мнение срещу тази идея, според което мястото не е подходящо за подход, тъй като там съвсем естествено никога не е имало вход за крепостта, тъй като е най-стъмната част на хълма. Оттам припомниха, че към Небет тепе има и други съществуващи подходи. Те обаче рядко се ползват от пловдивчани, а за туристите са в пълна тайна. Решихме да проверим в какво състояние са и какво е нужно за тяхното облагородяване, както и какви са вариантите за стълбището от Арменската църква.

Разделили сме подходите към Небет тепе на 4. Първият от тях (в синьо на картата) е известният на всички от улица „Стоян Чомаков“. Ще се спрем поотделно на другите три – северният (в розово), източният (в оранжево) и предложението за нов западен (в червено).

Подходите от север

Пътеките от север доскоро бяха в много лошо състояние, но след окастряне на растителността, достъпът към върха на тепето вече е съвсем лесен. Основната пътека към върха тръгва точно зад спирката срещу семинарията. Тя минава между двете нови къщи и след няколко красиви стълбища, може да се влезе в крепостта от северозападния край – близо до т.нар. Диагонална стена.

Другият възможен, малко по-логичен, вход при подход от север, е през „официалния“ античен вход към крепостта. Входът там се образува с едно „разминаване“ на крепостните стени, което дава възможност да се образува своеобразна порта. В непосредствена близост до този вход е и тунелът, който минава под крепостната стена. 

Целият текст за останалите подходи и пътя покрай Арменската църква, както и още много снимки – в KAPANA.BG

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина