ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

WWF България кани на филмова премиера

Природозащитната организация WWF България има удоволствието да ви покани на премиерата на филмовата поредица „Добри практики при устойчивото управление на горите“. Прожекцията на филмите ще се състои на 14-ти март /четвъртък/ от 16:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ в НДК, София.

Петте късометражни филма обръщат внимание на някои от предизвикателствата пред устойчивото стопанисване на горите:

  • Опазване на водните ресурси при горскостопанските дейности;
  • Добри практики за опазване на оставащи живи дървета при дърводобив;
  • Биотопни дървета: защо е необходимо опазването им;
  • Контрол на инвазивни неместни видове в крайречни гори;
  • Дърводобивът – предизвикателство за устойчивото управление на горите в България.

В продължение на милиони години структурата и дървесния състав на горите се оформят от природните сили. През последните няколко хилядолетия към тях се присъединява нов фактор – човекът. Той променя облика на горите целенасочено и често с разрушителна ефективност. За да се регулира експлоатацията на горите, през XVI-ти и XVII-ти век в Западна Европа се поставят основите на лесовъдската наука.и управлението на горите. Оттогава те са в непрекъснато развитие благодарение на нарастващите познания за горските екосистеми. Днес горското стопанство се възприема като приложно изкуство за управление на горските ресурси, което има за цел да осигурява непрекъснати ползи за хората.

„Промотирането на устойчивото стопанисване на горите е сред основните сфери на работа на WWF. Горите отдавна не се разглеждат само като източник на дървесина. Те предлагат и изпълняват множество функции и услуги, които трябва да бъдат използвани разумно. Всички кадри, поместени във филмите, са заснети в горски стопанства в България. В някои от тях са включени реални горски работници и служители в ролята на главни действащи лица“, разказва Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.

Освен живописните и богатите на дива природа кадри, заснети в продължение на няколко години, поредицата представя и редица любопитни казуси от теренната работа, а също и предлага възможни решения и добри практики за справяне с тях. Филмите са създадени, за да бъдат в помощ на горските служители и се използват при провеждането на специализирани обучения за надграждане в посока доброто управление на горите. Те са преведени на различни езици и вече са адаптирани за страни като Украйна и Мексико.

Филмите са заснети от Biota Films и WWF България по сценарии на инж. д-р Станислав Лазаров. В рамките на премиерата е предвидено време за дискусия, в която всеки ще може да сподели мнение и да зададе своите въпроси. На събитието ще присъстват и служители от горскостопанската сфера, които оказаха помощ на снимачния екип, като осигуриха нужния инвентар и човешки ресурс при заснемането на филмите.

Вярваме, че поредицата ще представлява интерес не само за професионалисти в областта на горското стопанство и екологията, но и и за всички любители на природата. Заповядайте на 14-и март /четвъртък/ от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК!

Очакваме ви!

Поради наличието на ограничени места, молим желаещите да присъстват да го заявят предварително на [email protected].

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина