ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БизнесБългарияВластГласовеНовини

Земеделски организации излизат на национален протест 

Над 20 земеделски организации излизат на национален протест от 11 часа днес пред Министерството на земеделието в столицата. Те искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев и настояват за промени и реформи в земеделската политика, които да осигурят устойчиво и успешено бъдеще за селското стопанство в България. 

Според производителите на плодове и зеленчуци и животновъдите министърът не се справя в политиката в сектор „Земеделие“. Организациите настояват за по-справедливи субсидии.

Протестът се организира от Инициативен комитет от 24 браншови организации в земеделието, които не участваха в преговорите с правителството.

Също в 11 часа днес земеделските организации, които преговаряха с правителството, ще обявят дали отменят планираните протести, както и приемат ли условията, които държавата им постави, за да бъдат подпомогнати, съобщава радио Пловдив

След продължила няколко часа среща вчера правителството обеща подкрепа за всички сектори в земеделието, но по различни методики. 150 милиона лева ще има за секторите мляко и плодове и зеленчуци. За зърнопроизводителите премиерът Денков конкретни суми не посочи и обясни, че ще бъдат подпомагани само губещите от тях. Това те трябва да докажат до края на месец февруари. 

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че каквото и да се направи, земеделците ще протестират. Според Вътев проблемът със субсидиите е  общоевропейски.  По думите му става въпрос само дъмпингов внос не само от Украйна, но и от страни от Близкия изток и от Азия.

Пред Радио Пловдив оризопроизводителят Иван Мушев, който е член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на регионалната организация в Пазарджик, обясни, че има  негови колеги, които са на загуба. Това се отнася не само до производството на зърнени, но и на маслодайни култури. 

Оризопроизводството не е на загуба, но то е изключено от подпомагането заради войната в Украйна, обясни Иван Мушев. Той подчерта, че от сектор оризопроизводство няма отправено искане към държавата.

Иван Мушев заяви още, че всяко регионално сдружение ще обсъди с членовете си предложението на държавата за подпомагане на земеделието. Решението ще бъде обявено на пресконференция в София от 11 часа, уточни членът на УС на НАЗ. 

Всичко е възможно в момента – така председателят на регионалната структура на НАЗ в Пазарджик отговори на въпроса възможни ли са протести на фермерите утре, както първоначално бе обявено.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина