ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияПод сурдинка

Съобщенията на кирилица излизат по-скъпо

Мобилните оператори цакат, ако пишете на български език

Проверка на КЗП показала, че това се „международни стандарти“

Отправен е апел за пакет на кирилица към телекомите

Таня Кънева

Може би ви е правило впечатление, че когато пишете съобщение на мобилния си телефон с букви от българската азбука полето за писане свършва много бързо. Това обаче не е така, ако пишете текста с латински букви. Някои потребители са разбрали, че в това се крие далавера, къде от сметките си, къде от любопитство. И така, вече официално, е ясно че мобилните оператори у нас цакат родния потребител, ако пише SMS на бащиния си език. Тези дни с щекотливата тема за по-скъпите съобщения на кирилица, след множество сигнали се захванаха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).     

„Установихме, че е възможно потребителите, които пишат SМS-и на кирилица, да заплатят по-високи сметки, защото на кирилица съобщенията са по-кратки. Този въпрос беше поставен пред мобилните оператори с цел да бъде разрешен в полза на потребителите. Обсъдени бяха и техническите аспекти и стана ясно, че това са световно приети стандарти, но ние отправихме апел и смятам, че срещнахме разбиране,“ това е официалният коментар по темата на председателя на КЗП Димитър Маргаритов.

Оказва се, че има решение и то е в ръцете на операторите, разбира се ако бъдат така добри да се съобразят с отправения апел.  По думите на Маргаритов, на базата на своята статистика телекомуникационните оператори трябва да направят такъв пакет безплатни SMS-и, които практически да позволяват да пишем на кирилица, без това да влияе на сметката.

Вероятността това да се случи без обществен натиск, според потребителите и анализаторите на пазара, е равна на нула.

Не така мисли председателят на КЗП. Според него това би могло да влезе в сила в момента, в който ще отпадне и роумингът в ЕС, което ще се случи от 15 юни 2017 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина