ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Изпод тепетоМнения

Обрат: Пловдив вече иска държавните дялове от Панира

Няколко месеца след като реши, че не желае прехвърлянето на акциите, местният парламент ще преразгледа това си решение

Зам.-кметът Розалин Петков е вносител на предложението

Вижте какво се промени за това време

Таня Грозданова

Заместник – кметът по „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” в Община Пловдив Розалин Петков е внесъл предложение до Общинския съвет с искане Пловдив да приеме предлагания му през лятото на миналата година държавен дял от акциите на Международния панаир.

Припомняме, че на 2 август 2016-а местните велможи отказаха 20,63 на сто от дяловете на дружеството. Тогава мотивите, които се чуха бяха, че не отказваме акциите изобщо, а не сме съгласни с включването на Варна в дяловото разпределение от държавата. Кметът Иван Тотев заяви, че "за нас е важно да има Пловдивски панаир, а не е толкова важно дали ще бъде държавен или собственост на този или онзи, ако имаме едно работещо предприятие в Пловдив".

Няколко месеца по-късно дали заради преглътната вече обида или поради фактът, че 19 април чука на вратата, а след тази дата, както каза преди дни Спас Гърневски, вече всичко ще е загубено, изведнъж се появи активност. Припомняме, че преди седмица Гърневски за пореден път призова за спешни действия  по „каузата  Пловдивски  панаир“. Става дума за това, че на 19 април 2017-а година  изтича 10-годишният давностен срок, в който могат да бъдат предприети действия по оспорване на  четвъртото увеличение на капитала на дружеството.  

Вносителят на предложението Розалин Петков не бе открит за коментар и изяснение на мотивите, а в общественото пространство се появи твърдението, че партия ГЕРБ на централно ниво е сменила посоката, тъй като Панаира вече е в добро финансово състояние. Освен това вносителят вади на преден план и каузата за нов Дом на операта в Пловдив.

Всъщност всичко, което се чете в мотивите на предложението, което тези дни се гледа в различните комисии на Общински съвет е, че според Търговския регистър кредиторите на „Международен панаир“ АД вече са заличени. Освен това в предложението за гласуване фигурира и изречението: „Придобиването на акциите дава възможност на Община Пловдив да развие идеята за създаване на Дом за пловдивската опера.“  

Справка в Търговския регистър потвърждава заличването на кредиторите. Към дата 7.12.2016-а единствен обезпечен кредитор на Панаира се явява Българска банка за развитие, според договор за кредит в размер на 25 000 000 евро, подписан на 30.11.2016. С част от средствата са разплатени задълженията на АД-то към старите кредитори. Така към днешна дата, то би трябвало да е в оздравено финансово състояние.  Освен това Българска банка за развитие не е частно търговско дружество, което обяснява донякъде резкия завой в позицията на местната администрация да приеме предложените й миналото лято 20,63 на сто от дяловете на държавата. От друга страна – участието на Варна в собствеността на Международния пловдивски панаир не се е променило като обстоятелство.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на сесия на Общинския съвет на 13-ти април. Ако то бъде прието и прехвърлянето се осъществи, тогава Общината, като акционер, ще предприеме стъпки да разговаря със собственика Георги Гергов по въпроса част от Панаирното градче да стане Дом на пловдивската опера.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина