ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БизнесЖивотЗелен градМненияНовини

Петстотин милиона евро от ЕС за България за нови енергийни мерки

България може да усвои допълнителни 500 милиона евро по Плана за възстановяване и развитие за нови енергийни мерки след решение на Европейския парламент в Страсбург днес.

ЕП одобри включването на мерки по REPowerEU в националните планове за повече независимост от руските изкопаеми горива, ускоряване на екологичния преход и борба с енергийната бедност.

Страната ни ще има възможност да кандидатства за половин милиард по тази схема, като веднага след заявката за кандидатстване би получила 100 милиона авансово плащане.

„Българските власти обаче, трябва да реагират изключително бързо, тъй като срокът за кандидатстване по тази схема ще е само 30 дни след официалното приемане на предложението и влизането му в сила в деня след публикуването в Официален вестник на ЕС. Тези средства могат да бъдат разпределени за енергийна ефективност на сгради, подпомагане на социално слаби домакинства или изграждане на ВЕИ паркове, като държавата сама трябва да прецени накъде и как да насочи усилията си. „, обясни по време на пленарното заседание пред журналисти, сред които и кореспондент на Под тепето, евродепутат Андрей Новаков от ЕНП.

Той обаче не скри притеснението си, че властите в България ще реагират така, че тези пари да бъдат усвоени в срок. Той подчерта, че България е може би единствената страна, която изключително много се забавя с процедурите по Плана за възстановяване и развитие, а това може да се повтори и с откриването на новата схема.

Евродепутатите подкрепиха текста с 535 гласа „за“, 63 гласа „против“ и 53 гласа „въздържал се“. Съгласно споразумението държавите членки, кандидатстващи да получат допълнително финансиране чрез изменени планове за възстановяване и устойчивост, ще трябва да включат в тези планове мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия и разнообразяване на доставките, предвидени в REPowerEU.

По-голяма независимост и борба с енергийната бедност

Новите правила ще обхващат мерките със задна дата, считано от 1 февруари 2022 г., с някои ограничени изключения. Целта на Парламента беше да гарантира, че тези мерки ще подкрепят инвестициите за справяне с енергийната бедност, насочени към уязвимите домакинства, МСП и микропредприятията.

Трансгранични мерки, прозрачност и климат

Евродепутатите убедиха страните в Съюза да заделят най-малко 30% от разходите си по REPowerEU за многонационални мерки, за да се справят със съществуващите затруднения при преноса, разпределението и съхранението на енергия, както и да увеличат трансграничните потоци, дори ако се извършват от една държава от ЕС.

Парламентът също постигна целта да се въведат нови правила за прозрачност по отношение на 100-те крайни получатели на най-голямо финансиране. Тези правила ще се прилагат за всички планове за възстановяване и устойчивост.

Принципът за ненанасяне на значителни вреди следва да се прилага за главите на REPowerEU, като се предоставят временни изключения за мерки, които са насочени към преодоляване на непосредствените проблеми на ЕС в областта на енергийната сигурност, свеждат до минимум потенциалните вреди за околната среда и не застрашават целите на ЕС в областта на климата.

Финансиране

Преговорният екип на Парламента гарантира, че от допълнителните безвъзмездни средства в размер на 20 млрд. евро, които Комисията предложи, 8 млрд. евро ще се осигурят чрез по-ранна тръжна продажба на национални квоти за емисии в рамките на схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ), а 12 млрд. евро ще бъдат взети от фонда за иновации. Освен това приходите, получени чрез СТЕ, не могат да бъдат използвани за инвестиции в изкопаеми горива.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина