ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
НовиниСъдТемида

КС: Депутатите могат да викат Гешев на три месеца

Конституционният съд опроверга главния прокурор

Преди година Иван Гешев поиска да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата от парламентарния правилник, която позволява на депутатите да го канят на изслушване “най-малко веднъж на всеки три месеца”.

Днес конституционните съдии единодушно опровергаха главния прокурор, решавайки, че Народното събрание може да вика на изслушване главния прокурор на всеки три месеца. Мотивите им все още не са публикувани, съобщава правният портал “Лекс”.

Според Гешев с правилника си Народното събрание недопустимо е разширило конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и така е нарушило принципа за разделението на властите.

Той внесе в КС искането си, след като беше поканен за изслушване в парламентарната правна комисия през август 2021 г. Тогава главният прокурор се появи пред депутатите, въпреки че пресцентърът му преди това беше информирал, че е в отпуск.

По време на заседанието Гешев нееднократно повтори, че депутатите нямат право да изискват от него информация по конкретни дела. Затова той декларира, че ще сезира КС по темата.

Източник: svobodnaevropa.bg

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина