ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
МненияПод ножа

Казусът Небет тепе стигна до Вежди Рашидов и Цецка Цачева

Казусът Небет тепе стигна до министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. До тях в писмен вид бе отправен депутатски въпрос, формулиран на базата на позицията на архитектурната гилдия в Пловдив, както и част от публикации в Под тепето по темата. Направил го е народният представител от БСП Георги Търновалийски. Той е алармирал първия в културното ведомство за нарушението, което е извършила зам.-министър Велислава Кръстева от кабинета Орешарски, съгласувайки проектната документация без тя да е минала преди това през НИНКН. Под тепето припомня, че именно в мандата на Търновалийски проектът на арх. Пройкова за Небет тепе тръгна към Норвежката програма, но не стигна дотам, тъй като беше изтърван крайният срок за входиране на документацията. Във въпроса си до министър Рашидов Търновалийски припомня още, че Под тепето така и не получи отговори по казуса от служебния министър на културата Мартин Иванов. В питането си депутатът припомня всичко, което сме писали по темата.  В него всъщност има три въпроса към Рашидов: Кога е внесена по официален път в деловодството на МК „дообработената” проектна документация; ще се съгласите ли да се реализира проект при нарушена съгласувателна процедура и ще се съобразите ли с експертните становища на НИНКН, Камарата на архитектите в България, ИКОМОС?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

  1. Конструкцията върху античните мозайки на М. Базилика е дело на “ архитектите“ ( момченцата българчета ) на Америка за България. За тях българските закони не важат. Под шапката на авторитетната фондация те се упражняват в разни дейности и усвояване на пари. Покритието на Голямата базилика е дало на същите “ архитекти „. Който дава парите – поръчва музиката. Спонсорите – американци вероятно не подозират какво се върши от тяхно име.

  2. Прескочили НИНКН, голяма работа. И без това са се обградили с избрани послушници от архитектската гилдия и стари муцуни. Вижте Малката базилика- с тази нелепа конструкция от горе прилича на квартален супермаркет. Това ли са им високите критерии за опазване на културното наследство?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина