ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Забравеният градКултураНовини

Етнографският музей с ново издание и изложба

„С любов към изтъканото“ е най-новия каталог на Регионален етнографски музей – Пловдив и изложбата „Престилката – символ и апотропей“ са посветени на дарителството

 

Очаква се съвсем скоро да излезе от печат най-новия каталог на Регионален етнографски музей – Пловдив „С любов към изтъканото“. Той е един своеобразен разказ за живота на проф. Юлия Дилова – една българка, живяла дълго в чужбина, но никога не скъсала връзката с корена си. Като изследовател на творчеството, тя подкрепя както съвременните български творци, така и безименния народен гений. Мотивацията й да колекционира носии е породена точно от това желание да се докосне по един или друг начин до народното изкуство, да изрази признанието си към тази форма на традиционната култура. Проф. Дилова има интересен поглед към текстила във всичките му варианти и го възприема като олицетворение и символ на трудолюбивите български жени.

Колекцията, поместена в каталога, е изключително стойностна, не само поради обема, но и с оглед на информацията, която носи. Излезли от затвореното пространство на личното притежание, вещите заживяват нов живот в музея, тъй като имат статут на културни ценности и стават обществено достояние.

С този проект РЕМ – Пловдив иска да подкрепи и даде гласност на колекционерството и дарителството, като една добра практика за опазване на културно-историческото наследство.

На 30 март 2022 г. от 18.00 часа предстои откриването на изложбата „Престилката – символ и апотропей“, която, заедно с каталога, е част от официалната програма „Наследство II“ на „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина